ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μαρία Καλαγιά: Το τσιγάρο πρέπει να πάρει ισόβια αποβολή από τις σχολικές αυλές

18:08
15.02.2019

Κάθε πρωί, στο δρόμο για τη δουλειά, περνώ έξω από ένα σχολείο. Η εικόνα των ανήλικων μαθητών με ένα τσιγάρο στο χέρι δεν είναι απλώς στενάχωρη. 

Είναι μια δυστυχώς διαδεδομένη παραβατική συμπεριφορά και πάνω από όλα αποτελεί κοινωνικό αδίκημα. 
Ως πότε θα ανεχόμαστε να μην τηρούνται οι νόμοι; Ως πότε θα κοιτάμε αδιάφορα αλλού και δεν θα ζητούμε να γίνει πράξη το αυτονόητο; Η απάντηση είναι προφανής αλλά όχι δεδομένη. 

Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Το έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία μας. Το έχει απόλυτη ανάγκη η υγεία μας.
Παντού. Χωρίς αστερίσκους. Δίχως εξαιρέσεις. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δε σέβεται όσους δεν καπνίζουν.

Είμαστε η μόνη χώρα που οι βουλευτές καπνίζουν στη Βουλή. Και, φυσικά, ο Επίτροπος Υγείας κ. Αντριουκάιτις έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι «είναι ντροπή» η εικόνα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα κάθε ευνομούμενης πολιτείας δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη, εξ ου και η έμφαση πρέπει δοθεί στη μαθητική κοινότητα. Το τσιγάρο πρέπει να πάρει ισόβια αποβολή από τις σχολικές αυλές. 

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους απαιτεί αποφασιστικότητα από πλευράς της πολιτείας και συνεργασία από πλευράς της κοινωνίας. Οι πολίτες οφείλουν να προστατέψουν τους γύρω τους, τα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι ζήτημα ζωής. 

Γιατί όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό πρέπει να σεβόμαστε απόλυτα τους νόμους και τους κανονισμούς, αλλά στην πατρίδα μας μαζί με τον καφέ παραγγέλνουμε και…τασάκι; 

Πάντα βέβαια υπάρχει και η αισιόδοξη εικόνα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως όλο και λιγότεροι Έλληνες καπνίζουν, ενώ όλο και περισσότεροι τάσσονται κατά του καπνίσματος