ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Από την αποκέντρωση στην τεχνητή νοημοσύνη: οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν ΤΟ 2019

17:09
18.01.2019

Κάθε νέο έτος, οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον. Η κατάλληλη τεχνολογική επένδυση μπορεί να δώσει στην επιχείρηση την ώθηση να κερδίσει το πλεονέκτημα στην αγορά και να απομακρύνει τον κίνδυνο να μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σε αυτό το γρήγορα εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η τεχνολογία αποτελεί το "κλειδί" που θα ξεκλειδώσει τις μελλοντικές επιστροφές επένδυσης (ROI).

Eιδικοί από διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας, προβλέπουν τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις του 2019, οι οποίες ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Οι εφαρμογές έξυπνων συμβάσεων που βασίζονται στο blockchain θα σημειώσουν ραγδαία αύξηση

Antonio Grasso, Ιδρυτής και  Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακής Επιχειρηματικής Κκαινοτομίας Srl, dbi.srl

"Μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων που αφορούν το blockchain έχει περιοριστεί στην άνοδο και την πτώση της τιμής του Bitcoin. Μέσα στο 2019 όμως, η τεχνολογία θα κινηθεί πέρα από τις αρχικές επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα (ICOs) και θα αρχίσει να αποδίδει πραγματική επιχειρηματική αξία με τη μορφή των έξυπνων συμβάσεων. 

Στους επόμενους 12 μήνες, οι έξυπνες συμβάσεις θα εξαλείψουν την ανάγκη των μεσαζόντων (και το κόστος που αυτό συνεπάγεται), και θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των καθημερινών συναλλαγών. Προσθέτουν ένα επίπεδο επιχειρηματικής λογικής, επιτρέποντας στους οργανισμούς να αξιοποιήσουν ουσιαστικά το blockchain με παραγωγικούς τρόπους, που βελτιώνουν τις ροές εργασίας και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εισαγωγή της τεχνολογίας στις διαδικασίες της παραγγελίας, στην τιμολόγηση ή στις διαδικασίες πληρωμής -και γενικότερα σε όλες τις  συναλλαγές που αφορούν τα άτομα και τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι κανονισμοί και η ασφάλεια που υποστηρίζουν αυτές τις έξυπνες συμβάσεις καθίστανται ισχυρότερες το 2019, η υιοθέτησή τους θα αυξηθεί.

Με τη σειρά του, αυτό το φαινόμενο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνονται όλο και πιο αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις (DAO), ένα μοντέλο που στοχεύει στη δημιουργία πλήρους διαφάνειας. Ένας DAO είναι ουσιαστικά ένας οργανισμός, του οποίου οι διαδικασίες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται αυτόματα μέσω της κωδικοποίησής τους με τη μορφή προγράμματος υπολογιστή. 

Αξιοποιώντας την ίδια οργανωτική αρχή που διέπει το δίκτυο Bitcoin blockchain, οι DAOs θα λειτουργούν προγραμματίζοντας εκ των προτέρων πολύπλοκους κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, όπως τον χρόνο και το ποσό που θα διατεθεί για ένα έργο βάσει του προϋπολογισμού. Σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές σπανίζουν, αλλά το 2019, αυτό θα αρχίσει να αλλάζει".

Θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για το blockchain

TaylorQuentyn Taylor, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών  της Canon Europe 

 "Το 2019, θα δούμε το blockchain να αναγορεύεται ως η λύση για τα πάντα, από το κτηματολόγιο μέχρι την καταχώρηση λαμπτήρων. Αυτά δεν θα υλοποιηθούν, αλλά θα αρχίσουμε να βλέπουμε την εμφάνιση ορισμένων πραγματικά αποτελεσματικών επιχειρηματικών εφαρμογών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να εκτελέσουν συμβόλαια χωρίς δικηγόρους, να απλοποιήσουν τη διαχείριση λογιστικών αρχείων και να διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές πληρωμές. 

Παρότι η "πανταχού παρουσία" του blockchain, η οποία έχει προβλεφθεί από τόσους πολλούς κατά τη διάρκεια της αιχμής του Bitcoin απλά δεν θα συμβεί, ο ρόλος της τεχνολογίας θα γίνει πιο σαφής. Εντούτοις, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το 2019 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια επίπονη περίοδο επώασης για τους επενδυτές, καθώς το blockchain θα εμφανιστεί σε κάθε επιχειρησιακή περίπτωση, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι η σωστή λύση ή όχι. 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές την προηγούμενη χρονιά, υπήρξε αυτή της Porsche. Σε συνεργασία με τη νεοφυή επιχείρηση XAIN, που εδρεύει στο Βερολίνο, η εταιρεία υπήρξε η πρώτη κατασκευάστρια οχημάτων, που εφάρμοσε και δοκίμασε με επιτυχία το blockchain σε ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για εφαρμογές όπως το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής, άδεις προσωρινής πρόσβασης και νέα επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε καταγραφή κρυπτογραφημένων δεδομένων. 

Σε μια βιομηχανία, η οποία διαταράσσεται μαζικά από τα πρότυπα αποκεντρωμένης ιδιοκτησίας, η τεχνολογία καθιστά επίσης δυνατή την εκχώρηση προσωρινών αδειών πρόσβασης για οχήματα με πιο ασφαλή και αποδοτικό τρόπο. Εδώ, το blockchain επιτρέπει την ανατροπή, αλλά δεν την προκαλεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενστερνιστούμε το 2019, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να διακρίνουν την ουσία πέρα από την υπερβολή".

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα καταστεί το νέο επιχειρηματικό εργαλείο, αλλά θα χρειαστεί να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος
Fabio Moioli

Fabio Moioli, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Microsoft Ιταλίας

 "Η AI θα αποτελέσει ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις και σύντομα θα φαίνεται αδιανόητο για κάθε εταιρεία να λειτουργεί χωρίς αυτό. Μέχρι τώρα, η AI εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο cloud, λόγω του χώρου που χρειάζεται από την άποψη της μνήμης αποθήκευσης, αλλά αυτό θα αλλάξει γρήγορα. Το 2019, αυτή η νοημοσύνη και η ικανότητα θα είναι διαθέσιμα στο ψηφιακό άκρο, μέσα στις ίδιες τις συσκευές, μειώνοντας τις καθυστερήσεις που συνδέονται με τη χρήση του cloud. Με τη σειρά του, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη φυσιογνωμία των κατανεμημένων δικτύων και θα καταστήσει τη χρηστικότητα της AI πανταχού παρούσα, όπως ακριβώς είναι σήμερα τα smartphones και το email. 

Ωστόσο, καθώς οι υποσχέσεις της AI αρχίζουν να υλοποιούνται, είναι σημαντικό να μάθουμε από το παρελθόν και όχι απλά να το επαναλάβουμε, ενθυμούμενοι τη σημασία της διατάραξης και της εξάλειψης προηγούμενων προκαταλήψεων. Ο κλάδος της τεχνολογίας πραγματικά "αγκαλιάζει" την ποικιλομορφία αυτή τη στιγμή και ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, καθώς "παραδίδουμε" τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι σημαντικό να μην της επιτρέψουμε να αντικατοπτρίζει απλά τα πρότυπα του παρελθόντος, αλλά να της διδάξουμε να σεβαστεί την ποικιλομορφία και την ταχέως εξελισσόμενη επιχειρηματική κουλτούρα, στην οποία εργαζόμαστε και ζούμε".

Έξυπνο cloud computing στο έξυπνο άκρο 

Patrick BischoffPatrick Bischoff, Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικής της Canon Europe

 "Το μέλλον δεν είναι το cloud και το edge computing  (η διάδοχη τεχνολογία του cloud computing). Αυτό είναι το παρόν μας. Το μέλλον είναι το intelligent edge και το  intelligent cloud. Με άλλα λόγια, το να έχουμε νοημοσύνη πάντα στη διάθεσή μας. 

Το διασυνδεδεμένο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), ολοκληρωμένο με τους έξυπνους αισθητήρες και τις συνδεδεμένες συσκευές του, μετασχηματίζει τα γραφεία, τα εργοστάσια, τις πόλεις και τα ίδια τα σπίτια. Ταυτόχρονα, το υβριδικό cloud εξελίσσεται από την ενσωμάτωση του κέντρου δεδομένων στο δημόσιο cloud, σε ένα σύνολο υπολογιστικών μονάδων που υπάρχουν ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς στον κόσμο και οι οποίες λειτουργούν συνεργατικά με το δημόσιο cloud.

Τροφοδοτούμενη από την AI, η σύγκλιση των δύο αυτών τάσεων προβλέπεται να επιφέρει αναστάτωση το 2019 και να εγκαινιάσει τη νέα εποχή του ευφυούς cloud και του ευφυούς άκρου.

Το intelligent edge και το intelligent cloud καθιστούν δυνατή την παροχή συνεπούς ισχύος σε κρίσιμης σημασίας ιδρύματα όπως νοσοκομεία και σχολεία, διαχειρίζονται πολύτιμους πόρους όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και το νερό, ενώ επίσης κατασκευάζουν συσκευές που βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν αναπηρίες ή ασθένειες να ζουν πιο άνετα και να συνδέονται με αγαπημένα τους πρόσωπα".

Η εξελισσόμενη φυσιογνωμία της παροχής υπηρεσιών και η άνοδος της λειτουργικής ισχύος 
Wilko WaltersWilko Wolters, Ιδρυτής της d2twelve Strategy Consultants 

 "Οι επιχειρήσεις είθισται να λειτουργούν σύμφωνα με το πρότυπο υπηρεσίας ("as-a-service”), παρέχοντας τα πάντα, από το λογισμικό μέχρι τις υποδομές, με τον ίδιο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αυτό το μοντέλο να προκαλεί ομοίως αναταράξεις στις καταναλωτικές υπηρεσίες, με τα μοντέλα εγγραφής να αλλάζουν τον τρόπο που καταναλώνουμε media, ή και ακόμη πάμε διακοπές. 

Η επικράτηση μιας οικονομίας που βασίζεται στο IoT, θα οδηγήσει, μέσα στο 2019, στην απαρχή της αναθεώρησης ακόμη και των πιο παραδοσιακών βιομηχανιών, με πρότυπα αποκεντρωμένης ιδιοκτησίας να επηρεάζουν κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εμείς ως καταναλωτές συνεργαζόμαστε με τα brands, επειδή οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να γίνονται δυσδιάκριτοι ο ένας από τον άλλον. Αντ' αυτού, τα σημεία διαφοροποίησης θα προέρχονται από τους φορείς εκμετάλλευσης και θα βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο εδώ, καθώς τα δίκτυα 4G και 5G θα κάνουν τα έξυπνα"πράγματα" εξυπνότερα, κάτι που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχονται σε άτομα που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή, είτε πρόκειται για ένα τηλέφωνο, ψυγείο ή αυτοκίνητο.

Ο αντίκτυπος εδώ είναι τεράστιος. Καθώς αυτά τα μοντέλα θα υιοθετηθούν από τον κύριο κορμό της αγοράς ("mainstream”), θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αντίκτυπό τους στην προσφορά διαφήμισης και λιανικής πώλησης, καθώς οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εγγενώς σε εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες".

Ένα νέο τοπίο για την ασφάλεια και τις επιθέσεις σε επισφαλή τελικά σημεία χρήσης 

Quentyn Taylor, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών  της Canon Europe

"Για τους επαγγελματίες της ασφάλειας, οι εξελίξεις της συνδεδεμένης οικονομίας αντιπροσωπεύουν ένα εντελώς νέο τοπίο μέσα στο οποίο θα πρέπει να ελιχθούν το 2019. Καθώς οι χάκερ και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου διερευνούν τις ευκαιρίες της απανταχού συνδεσιμότητας, οι αυξημένες υπηρεσίες και η διασύνδεση των βιομηχανιών σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ρωτάμε: Σε ποιό δίκτυο πρέπει να βασίζονται οι επαγγελματικές συσκευές IoT; Ποιές πληροφορίες χρειάζεται πραγματικά αυτή η καταναλωτική συσκευή για να έχει πρόσβαση σε εμένα; Ποιοί έλεγχοι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή; Ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Θα αρχίσουμε σίγουρα να βλέπουμε όλο και περισσότερες μη παραδοσιακές συσκευές να "χακάρονται", καθώς οι διασυνδεδεμένες συσκευές εγκαθίστανται σε γραφεία και περιβάλλοντα εργασίας παντού, αλλά παραλείπονται από τις πολιτικές ασφαλείας. Τα έξυπνα ψυγεία, οι συνδεδεμένοι εκτυπωτές και τα υψηλής απόδοσης αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες για hacking, και αν δεν είναι ενσωματωμένες σε ευρύτερες πολιτικές ασφάλειας των επιχειρήσεων, μπορούν να αντιπροσωπεύουν δυνητική αδυναμία. 

Καθώς αυτές οι συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε γραφεία σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον μία επιχείρηση υψηλού προφίλ θα πέσει θύμα χάκερ που πειραματίζονται προς αναζήτηση νέων και επισφαλών τελικών σημείων χρήσης.

Το παλιό ρητό λέει ότι "είστε τόσο ισχυροί, όσο η ασθενέστερη σύνδεσή σας" και όλα τα τείχη προστασίας στον κόσμο δεν θα αποτρέψουν μια επίθεση στην υποδομή σας, αν το γραφείο σας έχει ένα απροστάτευτο εκτυπωτή, ψυγείο ή θερμοστάτη".