ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ο Δήμαρχος Αλίμου

15:43
24.01.2019

Μία αμήχανη στιγμή έζησαν όσοι παρακολούθησαν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο για το 2019, χθές 23 Ιανουαρίου, στο Δήμο Αλίμου.

Αφού κόπηκε η Βασιλόπιτα, μοιράστηκε κέρασμα, ανταλλάχθηκαν ευχές μεταξύ Δημάρχου, Επικεφαλής Παρατάξεων και Φορέων που παραβρίσκονταν για την πίτα, ξεκίνησε η πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στα προ ημερησίας διατάξεως ζητήματα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μίλησε για την κρισιμότητα των ημερών και είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να καταθέσω και ένα ψήφισμα για συζήτηση και συμπαράσταση στου Δήμους της Μακεδονίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών». Εντελώς απρόσμενα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου απάντησε: εδώ δεν ασχολούμαστε με ζητήματα εκτός Αλίμου, ενώ δεν άφησε τον κύριο Τσαμπαρλή να διαβάσει το ψήφισμα. Μετά από λίγο ο κύριος Τσαμπαρλής επανήλθε και ο Δήμαρχος αφού του είπε ότι εδώ δεν είναι Βουλή, του μίλησε για ζητήματα που διχάζουν τον ελληνικό λαό κάνοντας παραλληλισμό με το δημοψήφισμα του 2015 και το πόσο διχαστικό ήταν.

Φαίνεται σε αντίθεση με τους γειτονικούς Δήμους, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γλυφάδας, Καλλιθέας, ο Δήμαρχος Αλίμου δεσμεύεται από τη στήριξη που του παρέχει Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης και δεν αγγίζει ευρύτερα ζητήματα. Το ψήφισμα τελικά κατατέθηκε αφού σηκώθηκε ο κύριος Τσαμπαρλής και το άφησε επί τόπου στο προεδρείο.

Το ψήφισμα είχε ως εξής:

«Ψήφισμα για τη Μακεδονία: Λέμε όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Μία από τις μακροβιότερες αλληγορίες που μας κληροδότησε η ελληνική αρχαιότητα είναι η εικόνα του σκάφους της πολιτείας που ταξιδεύει στο τρικυμισμένο πέλαγος (Αλκαίος, Θέογνις, Αισχύλος, Σοφοκλής, Πλάτωνας κ. ά. και Ο. Ελύτη, "Το τρελοβάπορο"). Η τύχη του κυβερνήτη, του πληρώματος και των επιβατών είναι κοινή; ή όλοι θα σωθούν ή όλοι θα πεθάνουν. Έτσι, ο Θουκυδίδης παρουσιάζει τον Περικλή (ΙΙ, 60) να υπερασπίζεται την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ευπραγεί η πόλη στο σύνολό της, γιατί έτσι μπορεί να βοηθήσει τον κάθε πολίτη στις δύσκολες στιγμές. Αν αντιθέτως οι πολίτες ευπραγούν αλλά η πόλη καταρρεύσει, τότε και ο πολίτης συμπαρασύρεται στην απώλεια μαζί με την πόλη. Παρόμοιοι προβληματισμοί απαντούν και στα "Απομνημονεύματα" του Στρατηγού Μακρυγιάννη (Β΄, 217): «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι... το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί· και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ" ούτε ο αδύνατος... Είμαστε εις το "εμείς" και όχι εις το "εγώ"...». πηγή: Φιλοσοφικός Λόγος, Γ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Αν εννοήσουμε την Πόλη ως το κράτος και το Δήμο μας ως μία κοινότητα, εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αλίμου, οφείλουμε ως Πολίτες να ενισχύσουμε με τη φωνή μας τους άνω των 40 Δήμων της Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των 22 Ιερών Μητροπόλεων της Μακεδονίας, των Καθηγητών Πανεπιστημίου καθώς και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και εναρμονιζόμενοι με την ισχυρή πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία συμφωνία που οδηγεί την «Πόλη», το κράτος μας δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά, διχάζει τους πολίτες, προκαλεί φόβο στους Έλληνες και τους οδηγεί στα άκρα, εδραιώνει τον εθνικισμό της γειτονικής χώρας.

Ψηφίζουμε ότι αντιτιθέμεθα σε κάθε ακραία φωνή και δηλώνουμε ότι η Μακεδονία είναι Μία και είναι Ελλάδα και η Ελλάδα στηρίζεται στη Μακεδονία.»