«ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ»

Βαρβιτσιώτης: Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τις δυτικές αξίες

10:43
02.07.2020

Πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τον Ερντογάν, υποστήριξε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αν τελικά ληφθεί και υλοποιηθεί μία τέτοια απόφαση θα σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνά σε «μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τη σημασία των αντιδράσεων που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, ορθόδοξες χώρες αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.