ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τώρα η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, το παρασκήνιο της επίσκεψης

10:28
17.01.2020

Στο ΥΠΕΞ αυτή την ώρα συναντώνται ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο... νυχτερινός επισκέπτης Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε χθες βράδυ στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο του, όπου τον επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας για μια πρώτη συνάντηση.

Σήμερα ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο Νίκος Δένδιας θα έχουν εκτενέστερη συνάντηση, ενώ ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή μιας και επίσκεψη του Χαφτάρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Η επίσκεψη στην Αθήνα αποτελεί διπλωματική ρελάνς της Αθήνας καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου όπου θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά και παίχτης της περιοχής, που ασκεί περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χαφτάρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά forum, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Χθες κατά την άφιξή του Χαφτάρ, ο LNA ανάρτησε φωτογραφίες από την παρουσία του στην Αθήνα και τα μέτρα ασφαλείας, ευχαριστώντας την Ελλάδα «για την προστασία» που του παρέχει.