ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ

Θεοδωρικάκος: Την Παρασκευή θα δοθεί στα κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

15:34
07.11.2019

Την Παρασκευή θα προωθήσει η κυβέρνηση στα κοινοβουλευτικά κόμματα το νομοσχέδιο για τη συνταγματική πρόβλεψη περί ψήφου των αποδήμων, όπως ανακοίνωσε, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ, παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το νομοσχέδιο.

 
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείας, προξενεία και άλλα κτίρια που θα συμφωνηθούν και η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπες.

 

Παράλληλα, η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας πάνε από 12 σε 15. Τα πολιτικά κόμματα εφόσον το επιθυμούν μπορούν να έχουν ένα ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια στο ψηφοδέλτιο.

Τέλος, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να έχουν ΑΦΜ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο τα δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα να είναι συνεχόμενα.