ΣΤΙΣ 11:00 Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας θα προτείνει το νέο όνομα

07:48
15.02.2020

Ισως το κρισιμότερο διήμερο του μετακυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα με τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου. Άλλωστε, όλες οι τάσεις και ομαδοποιήσεις του κόμματος περιμένουν την τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τα επίδικα.

Το μπρα-ντε-φερ
πλειοψηφίας και μειοψηφίας

Το προηγούμενο διάστημα παίχτηκε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία του κόμματος τόσο για το όνομα που θα προστεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον εύρος της συμμετοχής της Προοδευτικής Συμμαχίας (αριστίνδην και ποσοστώσεις). Η τελευταία Πολιτική Γραμματεία, πάντως, εξουσιοδότησε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση για το όνομα, με στόχο την αποφυγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος ενώ αποφάσισε στο Συνέδριο περίπου 250 αριστίνδην. Αυτοί θα είναι προσκεκλημένοι, προσωπικότητες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η νέα ΚΕ θα αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

«Προοδευτικό»
και «Οικολογικό» το όνομα

Όσον αφορά το όνομα, οι πληροφορίες του iefimerida.gr λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει τόσο το άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο όσο και το οικολογικό πρόσημο. Αν και στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε διατεθειμένος, αν χρειαστεί, να καταφύγει ακόμα και σε ψηφοφορία, βούλησή του είναι να καταθέσει μια συνθετική όλων των απόψεων πρόταση.

Σε ό,τι αφορά
τα ζητήματα των αριστίνδην και των
ποσοστώσεων και παρά την απόφαση της
Πολιτικής Γραμματείας, μέλη της μειοψηφίας
εξέφραζαν προβληματισμούς και δεν
αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις ως
προς τους αριθμούς.

Κοινή αποδοχή
στο κείμενο απολογισμού

Αναφορικά με το κείμενο του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραμματεία την Τρίτη, στην Κουμουνδούρου επικρατεί «διατασική ικανοποίηση». Όπως σημειώνουν στο iefimerida.gr κομματικές πηγές πρόκειται για ένα κείμενο έντιμο και ψύχραιμο που αποτυπώνει τόσο τα λάθη και τις παραλείψεις όσο και τα θετικά της κυβερνητικής θητείας και άπαντες συμφωνούν ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση που θα γίνει κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε χθες στη Βουλή, λέγοντας: «Εμείς, έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Αναρωτιέμαι, ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα, “κάναμε λάθος”»