ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

09:34
14.01.2021

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, χρονικό όριο φοίτησης (τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»), ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και θεσμοθέτηση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα για τους αιώνιους φοιτητές το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε τα εξής: «Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ  θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους».

Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος αντέδρασε στο γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου για τους αιώνιους φοιτητές ισχύει για τους νεοεισερχόμενους και όχι για τους ήδη υπάρχοντες και έγραψε στο Twitter:

«Η κ. Κεραμέως παρουσίασε ν/σ που προβλέπει ανώτατο όριο φοίτησης ν+2. Θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους. Θα αγγίξει φοιτητή μετά από 6 χρόνια. Και ως τότε, ποιος ξέρει; κάποιος θα το ακυρώσει! Οι χιλιάδες τωρινοί αιώνιοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Όχι και μπελάδες