ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Μητσοτάκης: Ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι συμφωνήσατε να ανταλλάξετε τα πλεονάσματα με εργασιακά. Αλήθεια;

14:18
14.02.2020

Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση». Χαρακτηριστικά είπε ακόμα «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014» αναφορικά με τις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για λιποθυμίες παιδιών.

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Είστε στο εκεί και τότε, δηλαδή στο 2014.
  • επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια
  • Ήσασταν κυβέρνηση και οι πολίτες σας έστειλαν στην αντιπολίτευση
  • Δεν μάθατε και πολλά
  • Είστε σε αναζήτηση ταυτότητας με ένα λόγο ξεπερασμένο από τα γεγονότα
  • δεν ξέρω αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση
  • αν έχετε λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα
  • έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση

Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι' αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για τα εργασιακά.

Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σχολίασε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους εργαζομένους στις τράπεζες. «Ενδιαφέρεστε για τις τράπεζες που εσείς τις κλείσατε, κόπτεστε για τους εργαζομένους σε αυτές όταν η 3η ανακεφαλαιοποίηση ήταν δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι με το θράσος σας που οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης σε αντίθεση με την αξιολόγηση της συλλογικής ζημιάς που επιβάλατε στην χώρα, το κόστος είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και είναι πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Εκπλήσσομαι με το θράσος σας για τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Το κόστος που προκαλέσατε στον Ελληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά».

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης;»

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος, στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ισως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε.
Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» είπε ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.