ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Κικίλιας: Το νομοσχέδιο του υπουργείου μετατρέπει το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό πλεονέκτημα

03:08
31.07.2020

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, με τον Βασίλη Κικίλια να κάνει λόγο για ένα «νομοσχέδιο ανθρωπιστικό και μεταρρυθμιστικό».

 

«Στόχος του ΟΔΙΠΥ είναι η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις του υπουργείου Υγείας δεν έχουν σταματήσει εν μέσω κορωνοϊού, αλλά αντίθετα, όλο το υπουργείο εργάζεται με ένα σκοπό: τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, με γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, των πολιτών», είπε στην ομιλία του ο υπουργός

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «όλους αυτούς τους μήνες δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη που τη δώσαμε όλοι μαζί. Και βάλαμε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά τα μετρήσιμα αποτελέσματα και η ουσία σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας». Μετατρέψαμε ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας είναι η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, εκεί όπου βρίσκεται η έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και αυτό δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, αλλά μπορεί να μετρηθεί».

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «αλλάζει αφήγημα με τεράστια ταχύτητα, σαν να κινείται με ελικόπτερο. Η υπόθεση δε, της υγείας και των υγειονομικών, είναι ίσως από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτής της ταχύτητας με την οποία η κυβέρνηση κάνει μεταλλάξεις».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε πως «η ιδέα της διασφάλισης ποιότητας είναι προφανής. Μην πάμε να σπάσουμε ανοιχτές πόρτες. Οι υπηρεσίες υγείας, όμως, είναι πολύ εξειδικευμένες και οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες. Δεν αρκούν απλές οδηγίες, κατευθύνσεις. Πρέπει να διασφαλίζεται, ότι όλα γίνονται ποιοτικά, υπέρ του ασθενούς, υπέρ της δημόσιας υγείας, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι «βρίθει σφαλμάτων, έχει λαθεμένες επιλογές, κατανομή πόρων που δεν γίνεται στην βάση των υγειονομικών αναγκών, αλλά με βάση την επιχειρησιακή δεινότητα των δομών υγείας». Απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε ότι «παρά τις βελτιώσεις που κάνατε και πάλι επιφυλάσσετε προνομιακή μεταχείριση στον ιδιωτικό τομέα».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, ανέφερε πως η παράταξή μας τάσσεται καθαρά και σταθερά υπέρ της αξιολόγησης, «είμαστε διαχρονικά υπέρ της ανάπτυξης ενός δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού». Αναρωτήθηκε ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής των εμπειρογνωμόνων που θα στελεχώσουν τα μητρώα, με ποια σαφή και αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει η επιλογή των φορέων προς αξιολόγηση, ποια θα είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν παρέχει καθόλου στοιχεία που να εγγυούνται έναν ορθό σχεδιασμό και μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης των δομών υγείας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως η ίδρυση οργανισμών θυμίζει τους πολυάριθμους δημόσιους οργανισμούς που υπήρχαν πριν από τα μνημόνια, που αντί να τους κλείσει η Τρόικα, έκλεισε νοσοκομεία. Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, περιγράφοντας εκτενώς την «Οδύσσεια» που βίωσε συνοδεύοντας έναν συγγενή του που αναζήτησε περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση γα τις ελλείψεις που υπάρχουν, λέγοντας πως «οι προσλήψεις 430 γιατρών και 3.500 επικουρικών και λοιπών υγειονομικών, είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Το νομοσχέδιο επί της αρχής και στο σύνολο, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και καταψηφίστηκε απ' όλα τα υπόλοιπα κόμματα.