ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

Καιρίδης: Σημαντική νίκη της Ελλάδας στο Ελσίνκι για στήριξη στο μεταναστευτικό

20:34
03.12.2019

Σημαντική νίκη χαρακτηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν της 62ης Συνόδου των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ υπογραμμίζεται η ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Η 62η Σύνοδος έγινε στο Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον κ. Καιρίδη και μέλη τους βουλευτές Λευτέρη Αβραμάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ) και Αγγελο Συρίγο (ΝΔ) πέτυχε να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν αναφορά που υπογραμμίζει την ανάγκη αλληλεγγύης όλων των κρατών-μελών προς την Ελλάδα στο μεταναστευτικό. Αυτό επιτεύχθηκε τόσο χάρη στη σωστή προετοιμασία, όσο και στις διμερείς επαφές που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου, επισημαίνει ο κ. Καιρίδης σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook.

«Κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης για τη διαμόρφωση του ανακοινωθέντος, με τη συμμετοχή μόνο των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ο Φινλανδός προεδρεύων επιχείρησε να περιορίσει το εύρος της ελληνικής τροπολογίας, όμως επέμεινα και με τη συμπαράσταση της Γαλλίδας και του Γερμανού επικεφαλής, ο Φινλανδός αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η ελληνική τροπολογία ως είχε ομόφωνα. Αντίθετα, όλες οι άλλες τροπολογίες, όλων των υπόλοιπων χωρών απορρίφθηκαν», επισημαίνει ο κ. Καιρίδης.

Καιρίδης: Τι αναφέρει το ανακοινωθέν

«Κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση απαιτούν τη συλλογική και συντονισμένη δράση καθώς κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει από μόνο του», είναι η αναφορά που μπήκε στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, μετά την ελληνική παρέμβαση.

«Από την εκτεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας φάνηκε πως έχει γίνει κατανοητό σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δυο μεγαλύτερων, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου με διευρυμένες αρμοδιότητες και κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Καιρίδης.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα αίματα άναψαν εξαιτίας της αντιπαράθεσης Ελλήνων και Κύπριων βουλευτών με τους Τούρκους ομολόγους τους. Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας προέτρεψα τους Τούρκους να συμφωνήσουν ότι στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί το κράτος δικαίου, τα διμερή προβλήματα δεν λύνονται με τη βία ή την απειλή βίας αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αν χρειαστεί. Άλλωστε, η ίδια η Τουρκία είχε αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα το 1999, στο Ελσίνκι 20 χρόνια πριν, όταν η ΕΕ την αναγνώρισε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αυτή την παραδοχή θα πρέπει να επαναβεβαιώσει η Τουρκία σήμερα αντί να προκαλεί. Κατόπιν αυτού, οι Τούρκοι απέφυγαν αν επανέλθουν και να προκαλούν με αστεία και εντελώς αβάσιμα, ως προς το διεθνές δίκαιο, επιχειρήματα», επισημαίνει ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.