ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Το καφέ στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου - «Κάποτε τα Εξάρχεια είχαν μποέμ φιλοσοφία», λένε οι κάτοικοι

14:11
15.04.2019

Κρυμμένο ανάμεσα σε φυλλωσιές, μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Εξάρχεια βρίσκεται ένα καφέ για όλους.

Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το καφέ είναι ανοικτό σε όλους χωρίς να είναι απαραίτητη η πληρωμή εισόδου για το μουσείο και αποτελεί από μόνο του φάρο-πολιτισμού καθώς φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών προσφέροντας εικαστικά ερεθίσματα στο κοινό. Μέσα στον κήπο φιλοξενούνται ψηφιδωτά και αγάλματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο.

65.jpg

Ολα αυτά μια ανάσα μακριά από την οδό Τοσίτσα, όπου σχεδόν κάθε εβδομάδα εκτυλίσσονται επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, με βόμβες μολότοφ και φωτιές.

Με αφορμή τη δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα πως τα Εξάρχεια είναι η Μονμάρτη της Αθήνας, οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν: «Ναι κάποτε τα Εξάρχεια ήταν περιοχή με μποέμ φιλοσοφία, με χώρους διασκέδασης θέατρα, μουσικές σκηνές, βινυλιοπωλεία… Ολα πλέον ρημάζουν, καίγονται, κλείνουν. Οι ιδιοκτήτες φεύγουν».

24.jpeg

Παρόλο αυτά το μικρό καφέ του μουσείου συνεχίζει να ζει χάρη στις άοκνες προσπάθειες της διαχειρίστριας Αιμίλιας Κούγια. Τα τελευταία έξι χρόνια παραμένει ζωντανό και λειτουργεί και ως αίθουσα τέχνης φιλοξενώντας σημαντικούς σύγχρονους Ελληνες και ξένους εικαστικούς.