ΓΥΡΙΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αμηχανία στο Μαξίμου για το «απεταξάμην τον ΣΥΡΙΖΑ» από υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες

13:37
15.05.2019

Μπούμερανγκ γύρισε στον ΣΥΡΙΖΑ η απόπειρά του να δώσει κομματικό χρίσμα σε πλήθος υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, μόλις 12 μέρες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και στερεί από τον κ. Τσίπρα την δυνατότητα το βράδυ της 26 Μαΐου να βγει και να πανηγυρίσει την εκλογική νίκη… «του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων»!

 

Το… μπαράζ δημόσιων αντιδράσεων (ορισμένων και σε σκληρή γλώσσα…) των συγκεκριμένων υποψηφίων στην κομματική στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και η κάθετη τοποθέτησή τους ότι δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε ως βόμβα στο Μέγαρο Μαξίμου και το κομματικό επιτελείο που εσπευσμένα, και με προφανή αμηχανία, επιχείρησαν έσπευσε να… μαζέψει τα περί «στήριξης», και δικαιολόγησαν τις προηγηθείσες κομματικές ντιρεκτίβες ως…«απλή έκφραση εκτίμησης στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων, που σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει σχέση κομματικής εξάρτησης…».

Οι πιο ηχηρές αντιδράσεις

Πιο κραυγαλέες περιπτώσεις… απόταξης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται αυτές των κ.κ. Γιώργου Καραμέρου (νυν υποψήφιος για δήμαρχος Αμαρουσίου) και Πέτρου Φιλίππου (νυν υποψήφιος για δήμαρχος Σαρωνικού), οι οποίοι ήταν μέχρι χθες… αντιπεριφερειάρχες Αττικής με την κ. Ρένα Δούρου! Και οι δύο, με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις τους, αρνήθηκαν την όποια σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσαν ότι ούτε έχουν ούτε όμως και επιθυμούν την στήριξή του!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις… «απεταξάμην τον ΣΥΡΙΖΑ» εκατοντάδων άλλων υποψήφιων ανά την επικράτεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ς Μαΐου, που μ’ αυτόν τον τρόπο εξέπεμψαν στο σήμα (με αποδέκτη το εκλογικό σώμα…) ότι η όποια ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεδομένες προεκλογικές συνθήκες είναι… τοξική και κάνει κακό. Εξ’ ου και το εν πανικώ και αμηχανία εσπευσμένο «μάζεμα» από πλευράς Κουμουνδούρου.

Όπως εκτιμούν τα επιτελεία και άλλων κομμάτων, είναι σύνηθες και λογικό οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές να θέλουν να διατηρούν (έστω και κατ’ επίφαση) το τεκμήριο του «ακομμάτιστου» και να επιμένουν στην απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να προσελκύουν ψήφους και από άλλους χώρους. Σημείωναν, πάντως, ότι τέτοιο… μαζικό κίνημα απάρνησης κόμματος, και δη κυβερνώντος, είναι πρωτοφανές. Και ενδεικτικό του κλίματος και των συσχετισμών που επικρατούν στις πιο «κλειστές» τοπικές κοινωνίας, και αποτυπώνεται αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

 

Η καθιέρωση, με κυβερνητική πρωτοβουλία, της απλής αναλογικής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, και μάλιστα με κάθετη αντίδραση σχεδόν όλων των κομμάτων, της ΚΕΔΚΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών αρχόντων, ερμηνεύθηκε εξ αρχής ως τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ (με καταγεγραμμένη αδυναμία επιρροής και ελέγχου της αυτοδιοίκησης) να… δυσκολέψει το έργο και τις μέρες Δημάρχων και Περιφερειαρχών λόγω της πιθανότατης περίπτωσης να αναγκασθούν να διοικούν με… μειοψηφική δύναμη στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, λόγω ακριβώς της «απλής». Αυτό θα «ενδυναμώσει» την παρουσία και τον «λόγο» των μικρότερων συνδυασμών που θα… ελέγχουν ή θα μπλοκάρουν τις πλειοψηφίες, με αποτέλεσμα την ευκολότερη κομματική «διείσδυση» στην τοπική αυτοδιοίκηση (ιδίως του αδύναμου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά «θορυβώδους» στο παρασκήνιο και τις «κινητοποιήσεις» ΣΥΡΙΖΑ…). Φυσικά, και στην αδυναμία απρόσκοπτης και άνευ «παζαριών» επίλυσης προβλημάτων και παραγωγής έργου…

Πού απέφυγε να κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικούς υποψηφίους

Εκτός από τους μεγάλους Δήμους (και κυρίως Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, Χανίων) και τις βασικές Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ… απέφυγε επιμελώς να κατεβάσει καθαρά κομματικούς υποψηφίους. Γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι το βράδυ των εκλογών θα αναγκαζόταν να… απολογηθεί για την ήττα του! Και… «παίζοντάς» το υπερκομματικός και καθαρά αυτοδιοικητικός, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι επιλογή του να μην κομματικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, (αλλά… διοχετεύοντας, όπως έκανε με την «στήριξη» που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιύς υποψήφιους προτείνει!) να μπορέσει να… σφετερισθεί ή να συν-«πανηγυρίσει» το όποιο αποτέλεσμα ως «δικό του» ή «και δικό του», στα… αχνάρια του Αντρέα, που όταν το ΠΑΣΟΚ υπέστη πανωλεθρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1982, βγήκε το βράδυ και… περήφανος και περιχαρής διακήρυξε ότι στις εκλογές κέρδισε «το ΠΑΣΟΚ, και… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις!»