ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

5 φορές που το Μαξίμου χτύπησε τη Μαρέβα με ψευδείς ειδήσεις

23:01
11.12.2017

«Αν κάποιος θέλει να βάλλει εναντίον του συζύγου μου, ας το κάνει απευθείας. Δεν δέχομαι να γίνομαι βορά πολιτικής χυδαιότητας…». Μια δήλωση με την οποία δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει. Είτε προφέρεται από τα χείλη της συζύγου ενός πολιτικού, είτε κάθε γυναίκας που νιώθει ότι βάλλεται για την απόφαση της να βρίσκεται στο πλευρό ενός άντρα.

Βέβαια στην πολιτική, όταν αυτή εκφράζεται μέσω της χυδαιότητας, των fake news και της προσπάθειας εξόντωσης του αντιπάλου, όπως συνέβη κατά κόρον τα χρόνια της κρίσης από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, οι κανόνες δεν ισχύουν.

a.png

Ή για να ακριβολογούμε δεν ισχύουν για τους άλλους. Ισχύουν μόνο για τους «δικούς μας». Βλέπετε η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει στη Μπέτυ Μπαζιάνα, σύζυγο του Πρωθυπουργού, και έγινε τον Απρίλιο του 2016. Της είχε ασκηθεί κριτική περί ευνοιοκρατίας για την πρόσληψη της ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα στο πλευρό της, λογικά και σωστά, είχαν βρεθεί και τα κυβερνητικά στελέχη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση «φιλικά» μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, για να φτάσουμε στο σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ακολούθησαν μια συγκεκριμένη στρατηγική. Εκτοξεύουμε κατηγορίες και υποχρεώνουμε αυτόν που στοχοποιούμε να αποδείξει ότι είναι αθώος, αντί να αποδείξουμε εμείς τους ισχυρισμούς μας. Δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, αλλά πολιτικούς και ταξικούς εχθρούς. Μια τακτική που ανατρέπει ουσιαστικά μια από τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το «τεκμήριο της αθωότητας» έγινε «τεκμήριο ενοχής».

v.png

Έτσι όταν το βάρος του μνημονίου ξεκίνησε να γίνεται ασήκωτο, να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για τον τρόπο άσκησης εξουσίας και οι καταγγελίες για οσμή σκανδάλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, βρέθηκε γρήγορα ο κατάλληλος αντιπερισπασμός. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ο μόνιμος αποδέκτης της λάσπης που έμπαινε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ανεμιστήρα. Θυμηθείτε:

  • Το δήθεν μη δηλωμένο ακίνητο στο Παρίσι, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στην κυριότητα τράπεζας (από την εφημερίδα «Documento»)

  • Το υποτιθέμενο δεύτερο ΑΦΜ, το οποίο τελικά ανήκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη (από το περιοδικό «HOT DOC»)

  • Τη δήθεν εμπλοκή της στα «Paradise Papers» για μια νόμιμη και διαφανή επαγγελματική δραστηριότητα (από την εφημερίδα «Έθνος»)

  • Τη σύνδεση της με τον Τζον Σφακιανάκη, από τους Ν. Παππά, Δ. Τζανακόπουλο, Κ. Βαξεβάνη και τις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Εφημερίδα των Συντακτών»

g.png

Για κάθε μυστικό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, για κάθε υπόγεια συμφωνία του υπουργού Άμυνας με μεσάζοντα για πώληση όπλων, στο εργοστάσιο παραγωγής fake news γεννιόταν μια ψευδής είδηση.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, η κα Γκραμπόφσκι «θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και ως τέτοιο θα δέχεται δημόσια κριτική».

d.png

Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ναι! Ποιος όμως ασχολείται με αυτό; Ποιος θυμάται τι είχε γίνει με την κα Μπαζιάνα και τη δική της δήλωση; Ποιος θα ψάξει αν υπάρχει όντως κάτι επιλήψιμο; Οι εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί. Η μπάλα πήγε στην εξέδρα. Η δουλειά έχει γίνει.

Μάλιστα για να γίνει καλύτερα, στην Μαρέβα αφιερώνεται και ένα πρωτοσέλιδο, φιλικής προς την κυβέρνηση εφημερίδας, κάθε εβδομάδα. Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ακολουθεί του πρωτοσέλιδου, και το ρεπορτάζ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η ανακοίνωση του Μαξίμου.

e.png

Βέβαια όταν τα πρωτοσέλιδα συνεχίζονται για εβδομάδες και οι εβδομάδες γίνονται μήνες με το ίδιο περιεχόμενο, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια προσπάθεια στοχοποίησης και πολιτικού αντιπερισπασμού. Ξεκινά η εμμονή. Κι όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τις εμμονές του χρειάζεται βοήθεια…