ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Υπό τη «σκιά» των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ για τις παροχές Τσίπρα

09:05
16.05.2019

Υπό τη «σκιά» των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ, που υποστήριξε ότι τα μέτρα παροχών της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ζητούν οι θεσμοί, συνέρχεται σήμερα το Eurogroup.

 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης.

 

Παρά ταύτα, δεν αποκλείεται να τεθεί το ζήτημα των παροχών που ανακοινώνει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ.

Το ενδεχόμενο δημοσιονομικής απόκλισης της Ελλάδος στο Eurogroup

Αναλυτές εκτιμούν ότι εν όψει των ευρωεκλογών οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους.

Αλλες πηγές, ωστόσο, θεωρούν ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θα φέρει το ζήτημα των παροχών στο τραπέζι του Eurogroup, ζητώντας εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά.

Το «καμπανάκι» σήμανε πρώτο το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας ότι «για να απελευθερωθεί φορολογικός χώρος, η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τη φορολογική βάση».

Αντ’ αυτού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εν όψει του Eurogroup, ο Π. Ντόλμαν του ΔΝΤ, «οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται αντίθετα. Θα συρρικνώσει το ΦΠΑ, διακινδυνεύει τη μελλοντική φορολογική συμμόρφωση» προσέθετε ο Ντόλμαν.