ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ

Ν. Βρούτσης: Τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

19:02
24.03.2020

Μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στο τούνελ, το επιτελείο της ελληνικής οικονομίας αναζητά κάθε ευρώ δυνητικών εσόδων από κλάδους κι επαγγέλματα, που στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, άντεχαν ακόμα.

Με αυτό σκεπτικό, ανακοινώθηκε ένα κίνητρο για όσους βρίσκονται, πλέον, στους ΚΑΔ που πλήττονται, αλλά επιθυμούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

  • Για εργαζόμενους: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία 
  • Για επαγγελματίες: μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία. 
  • Για επιχειρήσεις: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Όσον αφορά στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, που δικαιούνται τα 800 ευρώ, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν τα εξής:

  • οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές ΔΕΝ παίρνουν τα 800 ευρώ. Τα παίρνουν μόνο οι εργαζόμενοι τους (αν έχουν). Οι εν λόγω επιστήμονες αποκτούν πρόσβαση σε επιδοτούμενα προγράμματα τηλεργασίας
  • ελεύθεροι επαγγελματίες με εργαζόμενους (ως 5) παίρνουν και οι ίδιοι τα 800 ευρώ και οι εργαζόμενοι τους (εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους).
  • ελεύθεροι επαγγελματίες με "μπλοκάκι" θεωρούνται αυταπασχολούμενοι και παίρνουν τα 800 ευρώ