ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χρ. Σταϊκούρας: Άρση του πλαφόν αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

18:20
07.03.2020

Με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα γίνεται γνωστό ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προέβη σε άρση του πλαφόν αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι και οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση του Μαρτίου του 2015. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ , η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά στη δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναίρεσε την απόφαση επιβολής ορίων για τα ανοίγματα των Ελληνικών τραπεζών έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ληφθεί στις 23 Μαρτίου 2015, απομακρύνοντας έτσι μία ακόμα σκιά από τη σκοτεινή περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι οι λόγοι που είχαν ωθήσει τότε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την – πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – απόφαση ήταν για να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες από περαιτέρω αύξηση του ανοίγματος προς το Ελληνικό Δημόσιο, εν μέσω της σφοδρής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον Δεκέμβριο του 2014, και της πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, το 1ο εξάμηνο του 2015, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος είχε ήδη διακοπεί, οι τράπεζες βίωναν τη μεγαλύτερη ετήσια εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είχε επιδεινωθεί δραματικά, ώστε να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η εμπιστοσύνη επανήλθε στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις αυξάνονται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αποκαταστάθηκε, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας αποπληρώθηκε. Ταυτόχρονα, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε αισθητά, άρθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κόστος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έπεσε πρόσφατα, και πριν την ενίσχυση εξωγενών κινδύνων, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι και οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση του Μαρτίου του 2015. Απόφαση την οποία αναίρεσε σήμερα, δίνοντας ακόμα ένα σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο".

Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω κίνηση είχε προαναγγείλει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, αναφέροντας ότι αυτόν ή τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες που είχε επιβληθεί το 2015.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ""Από αυτό το μήνα ή τον επόμενο θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα".

Η εν λόγω κίνηση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να τοποθετούν τη ρευστότητά τους  σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αποτελεί και ένα επιπλέον σημείο εμπιστοσύνης των Θεσμών απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι  το capital.gr. είχε αναφερθεί εγκαίρως στο ζήτημα, κάνοντας λόγο ότι τα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται.