ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ

Τελευταία στιγμή έκοψαν την άδεια του μετρ των αποδράσεων Νίκου Παλαιοκώστα

10:35
14.09.2018

Θεωρείται ο «μέτρ» των αποδράσεων. Το όνομά του, μεταξύ των αστυνομικών είναι «φαντομάς».

Ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας, όμως, 12 χρόνια μετά την τελευταία σύλληψή του, τυπικά δικαιούται άδειας. Εχει άλλωστε καταθέσει ήδη 12 αιτήσεις για 48ωρη άδεια, και όλες απορρίφθηκαν λόγω του βεβαρυμένου παρελθόντος του. Αυτή την φορά όμως κατάφερε η αίτησή του να γίνει δεκτή από το συμβούλιο της φυλακής της Πάτρας. Ομως, λίγο πριν να βγεί από την φυλακή, ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών παρενέβη και μπλόκαρε την άδεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΕΘΝΟΣ», ο «φαντομάς» όπως τον ονομάζουν οι αστυνομικοί, συνελήφθη το 2006 λίγους μήνες μετά τη θεαματική απόδραση του αδελφού του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας έχει δικαίωμα να ζητήσει άδεια ήδη 2014, αλλά η απάντηση σε όλες τις προηγούμενες αιτήσεις του ήταν αρνητική. Η τελευταία όμως αίτηση του βαρυποινίτη, έγινε δεκτή απο το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών και μάλιστα είχε βγεί και η σχετική επίσημη απόφαση ήδη απο τις 4 Ιουλίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο ημέρες μετά, ο αρμόδιος εισαγγελέας αντέδρασε και απέρριψε το αίτημα.

Η δράση των αδελφών Παλαιοκώστα

Ο Νίκος Παλαιοκώστας έδρασε για χρόνια μαζί με τον αδερφό του Βασίλη, πραγματοποιώντας ληστείες κοσμηματοπωλείων, τραπεζών καθώς και απαγωγές.
Τα αδέρφια Παλαιοκώστα άρχισαν τις κλοπές από νεαρή ηλικία, κλέβοντας -στην αρχή - ηλεκτρικές συσκευές. Τη δεκαετία του 1980 γνωρίζουν τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά και «συνεργάζονται» μαζί του, ληστεύοντας κυρίως τράπεζες.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη τον Απρίλιο του 1990 όταν αποπειράθηκε να βγάλει τον αδερφό του, Νίκο, από τις φυλακές των Τρικάλων. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Χαλκίδας από όπου δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής.
Τον Ιούνιο του 1992 τα αδέρφια Παλαιοκώστα μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, αφού το αστυνομικό τμήμα βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Αυτή η ληστεία παραμένει η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.
Το 1995, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η ομάδα των Παλαιοκώστα, απήγαγε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν 260.000.000 δρχ. για να τον απελευθερώσουν. Πέρασαν τρία χρόνια στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους, των Τρικάλων, με την Αστυνομία να τους καταδιώκει συνεχώς. Συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1999 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.
Το 2003 ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, οι φύλακες βρήκαν στο κελί του ένα λεπτομερές σχέδιο απόδρασης για αυτό και τον μετέφεραν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, μπήκε στο ίδιο κελί και έγιναν φίλοι με τον άλλο διαβόητο εγκληματία, τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.
Τον Ιούνιο του 2006, οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Τον Ιουνίο του 2008 ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά, και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο η Αστυνομία ανακάλυψε τα ίχνη του και τον συνέλαβαν στο σπίτι που κρατούσε όμηρο τον Μυλωνά. Ήταν ήδη 791 μέρες δραπέτης.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 - μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του - ο Παλαιοκώστας ξανα- δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού - και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο, μια δραπέτευση που τον έκανε γνωστό σχεδόν παγκόσμια.