ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑ

To συλλογικό πορτρέτο της νέας Αθήνας σε μια έκθεση του ΝΕΟΝ που θα συζητηθεί

14:46
22.07.2019

Ο διεθνούς φήμης Οργανισμός ΝΕΟΝ που έφερε τη σύγχρονη τέχνη στη ζωή των πολιτών, στον δημόσιο χώρο και σε ενεργό διάλογο με την σύγχρονη ιστορία και τον τόπο, εισάγει πλέον και την φωτογραφία στις ενότητές του με την έκθεση «Stock Images» του Πάνου Κοκκινιά.

Ο φημισμένος φωτογράφος που έχει δημιουργήσει εμβληματικές εικόνες της σύγχρονης αστικής κουλτούρας και αφήγησης, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του προγράμματος «Εργο στην Πόλη 2019» του ΝΕΟΝ, περισσότερες από 20 εικόνες στην έκθεση «Stock Images». Oι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά συνθετικά, αναπαριστούν ένα συλλογικό πορτρέτο της Αθήνας μέσα από πραγματικότητες και μυθοπλασίες της σύγχρονης αστικής ζωής. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Shoair Mavlian, Διευθύντρια του Photoworks UK.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Ο ΝΕΟΝ έχει συνηθίσει να εκπλήσσει φέροντας τις εκθέσεις του σε απρόσμενους χώρους, ακόμα και σε άβατα ή σε περιοχές και σημεία περιθωριοποιημένα στην αστική συνείδηση. Το ίδιο το πρότζεκτ «Εργο στην Πόλη» φέρει στον πυρήνα του ακριβώς τη διάσταση της δημιουργίας έργων για συγκεκριμένους χώρους, απρόβλεπτους. Εχουμε δει την αριστουργηματική έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου για παράδειγμα στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, τα μνημειώδη μαρμαρένια γλυπτά σημείων της φθαρτής καθημερινότητάς μας στους κήπους της Βρετανικής Σχολής, τα γλυπτά του Κωστή Βελώνη στην παλιά μονοκατοικία της Καπλανών που έκτοτε έγινε χώρος εκδηλώσεων και συζήτησης κ.ο.κ.

Η έκθεση «Stock Images» του Πάνου Κοκκινιά πλέκεται με βασικό καμβά τον ιστό της ίδιας της πόλης και εξερευνά τις πολλαπλές πτυχές της σύνθετης αστικής μητρόπολης και των ανθρώπων της. Με το υπόβαθρό του στην ιστορία της φωτογραφίας δρόμου και την πρακτική του ντοκιμαντέρ, ο Κοκκινιάς είναι γνωστός για τα φωτογραφικά tableaux μεγάλης κλίμακας που δημιουργεί.