ΣΤΑ 72

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Καστρισιανάκη -Ανταποκρίτρια της DW και της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

10:58
14.01.2021

Πέθανε σε ηλικία 72 χρονών η δημοσιογράφος Μαρία Καστρισιανάκη, ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στο Λονδίνο επί σειρά ετών. Από το 1994 μέχρι το 2006 εργάστηκε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Η Βρετανία το δεύτερο σπίτι της δημοσιογράφου

Οπως αναφέρει η DW η Μαρία Καστρισιανάκη πάλεψε γενναία, διακριτικά, με αξιοπρέπεια, κοντά στην οικογένειά της, το σύζυγο της, τις τρεις κόρες της και το εγγονάκι της. Με τα βιβλία στο χέρι, που τόσο αγαπούσε. Με τις ανταποκρίσεις της που μας έστελνε για όσα συνταρακτικά συνέβαιναν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία με το Brexit. Ανταποκρίτρια του Ελληνικού Προγράμματος της Deutsche Welle από το 2009, η δημοσιογραφική της εμπειρία ήταν τεράστια και πολύτιμη.

Πριν μετακομίσει μόνιμα το 1994 στο Λονδίνο με την οικογένειά της, ξεκίνησε τη ραδιοφωνική της σταδιοδρομία το 1983 στη ΕΡΑ1. Έγραψε και παρουσίασε μεταξύ άλλων σειρά εκπομπών με τον τίτλο Το πέταγμα του Κόνδορα και κέντρο βάρους τον πολιτισμό, την πολιτική και την ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Συνέχισε στο ίδιο πόστο με τη δημοφιλή εκπομπή Το κοινό μας μέλλον, όπου παρουσίαζε ιδέες και ειδήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Βρετανία έγινε το δεύτερο σπίτι της. Μετά την εγκατάστασή της εκεί προσελήφθη αμέσως στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Ως ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια εργάστηκε από το 1994 μέχρις ότου το 2006 το BBC κλείσει μια σειρά από ξενόγλωσσα προγράμματα για την Ευρώπη.

«Της Μαρίας της άρεσαν πολύ τα ταξίδια» γράφει η Ειρήνη Αναστασοπούλου στην DW. «Να γνωρίζει νέους τόπους, νέους ανθρώπους. Αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν τα βιβλία, που κυριολεκτικά τα ρουφούσε. Ανάμεσά τους και τα αστυνομικά. Με επαγγελματισμό, άριστη γνώση της ειδησεογραφίας, με οξυδέρκεια και κριτικό πνεύμα κατάφερνε μέσα από το ραδιοφωνικό μαγκαζίνο και την ιστοσελίδα μας να αποτυπώνει την πολυκύμαντη πορεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».