ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Μπήκαμε πρώτοι στην ιστορική έκθεση που αποκαλύπτει τον άγνωστο αρχαιολογικό πλούτο της Τήνου [εικόνες]

15:57
12.07.2019

Aτμοσφαιρικά στημένη, δημιουργώντας πραγματικά την αίσθηση ότι περπατάς στα χωμάτινα μονοπάτια της Μυκηναϊκής Εποχής που ενέπνευσε τον Ομηρο, η έκθεση με τις 150 και πλέον αρχαιότητες στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Τήνο, αποκαλύπτει στο παγκόσμιο κοινό ιστορικά εκθέματα και άγνωστες αφηγήσεις.

Μπαίνεις στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στον Πύργο της Τήνου, και πατάς πάνω σε ένα χωμάτινο μονοπάτι, σχεδόν κυριολεκτικά. Πρόκειται για μια εκτύπωση που φτάνει ως τα μέσα του μουσείου περίπου και αναπαριστά τη διαδρομή για να φτάσει κανείς στον περίφημο μυκηναϊκό τάφο της Αγίας Θέκλας, του πλέον σπάνιου του είδους σε όλο το Αιγαίο, τα ευρήματα του οποίου αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό.

Αυτός είναι ένας από τους πυλώνες της έκθεσης «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» που εγκαινιάζεται το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου, σε συνδιοργάνωση της άοκνης και εξωστρεφούς όσο ποτέ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΠΙΟΠ.

Άποψη της ανασκαφής στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο, το 1979. Διακρίνονται τα υπολείμματα του θολωτού τάφου (κάτω) και η ομώνυμη εκκλησία (πάνω). © Αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας

Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό πολιτισμό στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες και συνθέτοντας ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Γενική όψη της έκθεσης

«Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση που αποκαλύπτει ένα άγνστο κομμάτι της ιστορίας των Κυκλάδων και δη της Τήνου» επισημαίνει στο iefimerida.gr η Αλεξάνδρα Ράπτη διευθύντρια του ΠΙΟΠ. «Ο ρόλος μας ως Ιδρυμα είναι να αναδείξουμε κομμάτια της ιστορίας κάθε τόπου, να ανοίξουμε μια βεντάλια δράσεων και αφηγήσεων που ξεπερνούν αυτό καθ αυτό τον ρόλο του ΠΙΟΠ. Και στην περίπτωσή αυτή είχαμε υποδειγματική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».

Από την Γρόττα της Νάξου έχει φτάσει στην Τήνο για την έκθεση το μεγαλύτερο εικονιστικό αγγείο της Μυκηναϊκής εποχής στην Ελλάδα (12 π.Χ)

Η ανασκαφή στον θολωτό τάφο της Αγίας
Θέκλας ξεκίνησε πριν από ακριβώς 40
χρόνια, τυχαία, καθώς βρέθηκαν οι πρώτες
αρχαιότητες κατά τη διάρκεια εργασιών
για τη δημιουργία ενός περιφερειακού
δρόμου. Πρόκειται για σωστική ανασκαφή,
επικεφαλής της οποίας ετέθη ο σημαντικός
αρχαιολόγος της Τήνου Γιώργος Δεσπίνης.
Μάλιστα στις τρεις βιτρίνες με τα
εκθέματα του τάφου – στο σημείο που
καταλήγει το χωμάτινο δρομάκι που
ακολουθούμε από την είσοδο του Μουσείου-
βρίσκουμε και τα ταμπελάκια πάνω στα
οποία έγραφε με το χέρι του προφανώς ο
Δεσπίνης τις περιγραφές των ευρημάτων.Πήλινο ειδώλιο ανδρικής μορφής από το Ιερό της Φυλακωπής, στη Μήλο (
12ος αι. π.Χ.). © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής, αναδεικνύοντας πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού. «Η μυκηναϊκή περίοδος της Τήνου είναι άγνωστη. Με την έκδοση αυτή την αναδεικνύουμε και αποκαλύπτουμε μια σημαντική ιστορική στιγμή του νησιού».


Ελεφαντοστέινο πλακίδιο πολεμιστή από το Αρτεμίσιο, στη Δήλο (14ος-13ος αι. π.Χ.).

Στην έκθεση ο επισκέπτης απολαμβάνει και έργα από άλλες προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου, όπως τη Δήλο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το ελεφαντοστέινο πλακίδιο πολεμιστή από το Αρτεμίσιο, στη Δήλο (14ος-13ος αι. π.Χ.). που έρχεται σε διάλογο με την τοιχογραφία από τη Θήρα με την παράσταση του οδοντόφρακτου κράνους.

Πήλινο ειδώλιο ανδρικής μορφής από το Ιερό της Φυλακωπής, στη Μήλο (12ος αι. π.Χ.). © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Από την Γρόττα της Νάξου έχει φτάσει στην Τήνο για την έκθεση το μεγαλύτερο εικονιστικό αγγείο της Μυκηναϊκής εποχής στην Ελλάδα (12 π.Χ). Από τη Μήλο έφτασε το σπουδαίο πήλινο ειδώλιο ανδρικής μορφής από το Ιερό της Φυλακωπής, στη Μήλο (12ος αι. π.Χ.).Η έκθεση συνοδεύεται από εκτενείς επιγραφές και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, πολλά φιλμ που συνηθίζει το ΠΙΟΠ να ενθέτει στις εκθέσεις του για να κάνει πιο διαδραστική τη σχέση του επισκέπτη με την έκθεση.

Διάρκεια
έκθεσης: 13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου
2019

Ώρες
λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης,
10:00-18:00

Κλειστά:
15 Αυγούστου