ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κι όμως: Οι φοίνικες υπήρχαν από τον 19ο αιώνα στην Αθήνα! Οι ουασιγκτόνιες της Πανεπιστημίου και οι φοίνικες της Ομόνοιας [εικόνες]

15:24
04.07.2020

Μια εικόνα διαφορετική βλέπουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα οι επισκέπτες της Αθήνας στην είσοδο ενός από τους εμβληματικότερους δρόμους της πόλης, την οδό Πανεπιστημίου.

Οι πανύψηλες ουασιγκτόνιες, τα εντυπωσιακά δέντρα, που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των πιλοτικών προσωρινών παρεμβάσεων του Μεγάλου Περιπάτου , από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος μέχρι το ύψος μεταξύ των οδών Αμερικής και Βουκουρεστίου, ομορφαίνουν το κέντρο της πρωτεύουσας και το κάνουν πιο ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες.

Φοίνικες στην Πανεπιστημίου
Νέα όψη απέκτησε η οδός Πανεπιστημίου / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Τα πανέμορφα δέντρα είναι απολύτως προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες της πόλης ενώ όπως και ο υπόλοιπος αστικός εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο Αθηναίων στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα και στην Βασ. Ολγας, όταν θα γίνουν τα τελικά έργα του Μεγάλου Περιπάτου, θα μεταφερθούν σε πλατείες και πεζόδρομους στις 129 γειτονιές της πόλης με στόχο να εμπλουτίσουν το πράσινο και να δώσουν πολύτιμες ανάσες ζωής σε όλους.

 Ουασιγκτόνιες στον Εθνικό Κήπο
Ουασιγκτόνιες στον Εθνικό Κήπο

Ουασιγκτόνιες δεσπόζουν εδώ και πολλά χρόνια και στην είσοδο του Εθνικού Κήπου από την πλευρά της Βασ. Αμαλίας φτιάχνοντας μια εντυπωσιακή δεντροστοιχία αφού το ύψος των συγκεκριμένων δέντρων που αποτελούν «φυτικά μνημεία» φτάνει περίπου τα 25 μέτρα.

Το 1834 φυτεύτηκαν και νέοι φοίνικες στο κέντρο της πόλης

Η ουασιγκτόνια ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών και η Αθήνα όπως και άλλες πόλεις της Ελλάδας, από την εποχή που έγινε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους είχε σε πολλά κεντρικά της σημεία φοίνικες. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι το 1834 φυτεύτηκαν και νέοι φοίνικες στο κέντρο της πόλης και προστέθηκαν στους τότε ήδη υπάρχοντες όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και σε αυλές σπιτιών. Φοίνικες υπήρχαν ακόμα και στην πλατεία Ομονοίας ωστόσο το 1927 ξεριζώθηκαν προκειμένου να γίνουν τα φρεάτια εξαερισμού καθώς ξεκινούσαν τα έργα για τον υπόγειο σταθμό που εγκαινιάστηκε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

πολλοί φοίνικες φυτευτήκαν ως καλλωπιστικά δέντρα σε αρκετά σημεία της Αθήνας
Πολλοί φοίνικες φυτευτήκαν ως καλλωπιστικά δέντρα σε αρκετά σημεία της Αθήνας

Μετά τα μέσα του ίδιου αιώνα πολλοί φοίνικες φυτευτήκαν ως καλλωπιστικά δέντρα σε αρκετά σημεία της Αθήνας και συσχετίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με νεοκλασικά κτίρια. Φοίνικες υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα μπροστά από την λεγόμενη Νεοκλασική Τριλογία των Αθηνών (Εθνική Βιβλιοθήκη-Πανεπιστήμιο-Ακαδημία) στην Πανεπιστημίου.

Οι συστηματικές φυτεύσεις φοινίκων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Μία από τις πρώτες περιοχές μάλιστα ήταν το Ναύπλιο.