Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστό το Δημόσιο αύριο, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ -Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

23:25
14.10.2021

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από την χώρα μας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα, προληπτικά μέτρα εξαιτίας της νέας επιδείνωσης.


Μετά από ευρεία έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Από τη 1 μέχρι τις 8 το πρωί απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί η κατάσταση με την εξέλιξη του φαινομένου. Θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους.
  2. Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
  3. Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. «Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε, αν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε» είπε ο υπουργός.
  4. Λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  5. Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  6. Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Οπως τόνισε, «όλα αυτά τα μέτρα είναι προληπτικά. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Έως τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνουν στο αμαξοστάσιο οι συρμοί του τραμ, οπότε και θα επανεξεταστούν οι συνθήκες για το αν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στο μετρό (γραμμές 1,2 και 3).

Με νεότερη ενημέρωσή της, η ΣΤΑΣΥ, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς σήμερα και αύριο, αναφέρει :

  • Οι συρμοί του τραμ αποσύρθηκαν προληπτικά από την κυκλοφορία στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 14/10/2021 κατόπιν ενημέρωσης της μετεωρολογικης υπηρεσίας για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.
  • Οι συρμοί θα παραμείνουν στο αμαξοστάσιο ως τις 8 το πρωί της Παρασκευής 15/10/2021, οπότε και θα επανεξεταστούν οι συνθήκες για την λειτουργία της γραμμής. Οι γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό λειτουργούν κανονικά.

Κανονικά θα κινηθούν τρόλεϊ και λεωφορεία με μοναδική εξαίρεση την διέλευση από τον Κηφισό και την Παραλιακή, που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

ΕΛ.ΑΣ.: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Κηφισό και Παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν από τη 1:00 έως τις 8:00 της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά, η ΕΛΑΣ αναφέρει τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανακοινώνεται ότι για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επιβατών (λεωφορεία: Δ.Χ. και Ι.Χ., ΚΤΕΛ, δημοτικής συγκοινωνίας, αστικής συγκοινωνίας) κατά τις ώρες 01.00΄ έως 08.00΄ώρα της 15-10-2021 και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας των παρακάτω οδικών αξόνων:

  • Λ. Κηφισού, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Παραλιακής Λεωφόρου (χ/θ 0,000) έως το ύψος του Α/Κ Μεταμόρφωσης (χ/θ 15,571) και,
  • Παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Λ. Κηφισού έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Βουλιαγμένης.

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, αναλόγως των επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Του ανωτέρω περιορισμού εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα κρατικών και λοιπών υπηρεσιών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή σχολεία σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Συγκεκριμένα, κλειστά θα είναι σε: Αττική, Χαλκιδική, Εύβοια, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, στον δήμο Μεσολογγίου, Π.Ε. Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ειδικότερα, στην Αργολίδα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ναυπλιέων, Αργους - Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας, στην Λακωνία δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Μονεμβασίας και Ευρώτα, ενώ στην Αρκαδία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον δήμο της Τρίπολης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχολεία θα είναι κλειστά στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, λόγω της κακοκαιρίας.

Κλειστά και τα δικαστήρια στην Αττική

Λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών στην περιφέρεια της Αττικής, για την Παρασκευή.

Από την αναστολή εργασιών των δικαστηρίων εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά την Αττική -Βυθίστηκε λεωφορείο, ποτάμια οι δρόμοι -Συγκλονιστικές εικόνες

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έχει προκαλέσει στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάλλος». Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες προκειμένου να τους προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών», έγραφε.

Μοναστηράκι


Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει σχολικό συγκρότημα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές, καθώς οι μαθητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ισορροπώντας πάνω σε θρανία που στήθηκαν μέχρι την έξοδο του σχολείου. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άντληση των υδάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τεράστιο πρόβλημα και στην Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία πλημμύρισε με αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα. Μάλιστα, μαθητές και καθηγητές δεν μπορούσαν να φύγουν από τη σχολή, αφού λόγω της συσσώρευσης νερού έχει κλείσει η οδός Πειραιώς.


Συγκλονιστικά τα όσα εκτυλίχθηκαν κάτω από γέφυρα στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιτίας των έντονων φαινομένων από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Λεωφορείο που εκτελούσε τη διαδρομή Πειραιάς-Βούλα, βυθίστηκε σχεδόν ολόκληρο από νερό, ενώ ακινητοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να κατέβουν από το όχημα και να περπατήσουν, με το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση του σώματός τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Την ίδια ώρα, στον περιφερειακό Λυκαβηττού, η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε επικίνδυνο σκηνικό για οδηγούς και κατοίκους, καθώς δημιουργήθηκαν καταρράκτες.ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Φόβοι για τα φουσκωμένα ποτάμια

Ο όγκος του νερού έχει φουσκώσει και τα ποτάμια της Αττικής, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές. Στον Κηφισό, τα νερά «φούσκωσαν» πολύ και κυλούσαν ορμητικά, φτάνοντας σε μεγάλο ύψος. Το ποτάμι έχει παρασύρει πολλά φερτά υλικά, όπως κορμοί δέντρων.

Στα όριά του, όπως ενημερώνει μέσω Twitter το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έφτασε και ο Ιλισός στο ύψος της παραλιακής οδού, λίγο πριν τις 16:00.


Φωτογραφία: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ-EUROKINISSΙ

Φωτογραφία: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ-EUROKINISSΙ

Δύσκολη η κατάσταση και στη Νέα Σμύρνη, καθώς οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Τραγική είναι η εικόνα στις οδούς Ιωνίας, Εφέσου, Αιγαίου, όπου αυτοκίνητα έχουν βουλιάξει μέσα στα λασπόνερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κέρκυρας -Απεγκλωβίστηκαν 30 άτομα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Κέρκυρα λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς.

Την ίδια ώρα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών κλειστές θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλες οι σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νησί βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Αυτοκίνητα βυθισμένα στο νερό, σπίτια πλημμυρισμένα μέχρι τη στέγη. Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, οι αρχές προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 30 ατόμων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι υπερχείλισε το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα και οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος βρίσκονται σε επιφυλακή. «Έχει επιστρατευθεί ελικόπτερο των Ειδικών Δυνάμεων για τη διάσωση πολίτη από ταράτσα», είπε.Εύβοια: Προβλήματα στα Νέα Στύρα -10 κατοικίες πλημμύρισαν

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα Νέα Στύρα στην Εύβοια, καθώς έχουν πλημμυρίσει οι παραλιακοί δρόμοι αλλά και σπίτια. Ο δήμαρχος Καρύστου κάνει έκκληση μέσω του evima.gr στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα έχουν πλημμυρίσει πάνω από δέκα κατοικίες.


Το μέγεθος της κακοκαιρίας «Μπάλλος» θέλησε να αποτυπώσει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλιάνος.

Η ανάρτηση του κ. Καλλιάνου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κακοκαιρία «Μπάλλος» αποδεικνύεται μια από τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων 5 ετών. Το αίτιο είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο μας προσέγγισε από τα Δυτικά και που απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική λόγω του ότι ακόμη οι θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι θερμές. Οι νεφώσεις δηλαδή που μας προσέγγισαν από τα δυτικά (Ιόνιο), λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο», σημείωσε.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» αναμένεται να ενταθεί.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα που έχει στη διάθεσή της η Πολιτική Προστασία η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει πιο έντονα Ανατολική Χαλκιδική, Βόρεια Εύβοια, Σάμο, Ικαρία, Θράκη και Δυτική Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μεταξύ 3 και 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Επιπλέον, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη συνέχεια και σε Καβάλα, Θάσο, Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στον Χάρτη 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΑκολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο