ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΠΟΓΙΕΣ

Η έφοδος του Ρουβίκωνα - Ηξερε τον κωδικό ασφαλείας στις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Espresso»

10:52
17.01.2020

Η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso».

Σε βίντεο που ανάρτησαν τα μέλη του Ρουβίκωνα, εμφανίζεται μια ολιγομελής ομάδα -όλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους- να μπαίνει στο κτίριο των δυο εφημερίδων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια τα μέλη του Ρουβίκωνα φαίνονται να πετούν μπογιές σε διάφορες αίθουσες των δυο εφημερίδων. Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του κτιρίου, τα μέλη του Ρουβίκωνα συνάντησαν έναν εργαζόμενο -ή υπάλληλο ασφαλείας- στον οποίο εμφανίζονται να λένε «κάτσε ήρεμα, δεν θα πάθεις τίποτα».

Ηξεραν τον κωδικό της εισόδου τα μέλη του Ρουβίκωνα;

Ενα από τα σημεία του βίντεο που γεννά ερωτήματα είναι ότι η ομάδα του Ρουβίκωνα δείχνει να γνωρίζει τον τετραψήφιο αριθμό ασφαλείας. Τόσο στην αρχή του βίντεο, όσο και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, εμφανίζεται ένα μέλος του Ρουβίκωνα να πληκτρολογεί τον κωδικό στην κεντρική είσοδο και, έπειτα, έξω από την είσοδο του 3ου ορόφου.

Το κείμενο ανάληψης ευθύνης  

Για το ζήτημα του κωδικού, ένα από τα προβεβλημένα μέλη του Ρουβίκωνα έγραψε στο Facebook του:

«Μην απορείτε πως κατάφερε η ομάδα να μπει στο εσωτερικό του κτηρίου. Γνωρίζαμε τον κωδικό για να ανοίξει η πόρτα. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Πώς τους γνωρίζουμε; Έχουμε δικούς μας ανθρώπους παντού οι οποίοι μας δίνουν πληροφορίες.»

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης, μεταξύ άλλων, ο Ρουβίκωνας αναφέρει:

«Ο χώρος της κιτρινίλας, η δημοσιογραφία του σκανδάλου, της κλειδαρότρυπας, των εκβιασμών και της κοινωνικής παθογένειας δεν είναι κάτι αθώο, που απλά στοχεύει στα “κατώτερα ένστικτα” μιας μερίδας αναγνωστών. Απο πάντα ήταν συνδεδεμένος αυτός ο χώρος με την ακροδεξιά, με τον διάχυτο εκφασισμό. Απο πάντα εξυπηρετούσε τον νεοσυντηρητισμό, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τις διακρίσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η “Espresso” βρίσκεται στον όδιο όμιλο με την “Ορθόδοξη αλήθεια” ή την ιστορική εφημερίδα του ελληνικού συντηρητισμού την “Εστία”.

Υπάρχει σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο πίσω από τα γραφικά πρωτοσέλιδα με τα ανθρώπινα κρέατα και τους σοκαριστικούς τίτλους κι αυτό το περιεχόμενο εκδηλώνεται αμασκάριστο κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ασχοληθούν με ζητήματα κοινωνικού αγώνα.»