ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Χίος: Ο Δήμος απέκτησε εξοπλισμό για να πραγματοποιεί τεστ κορωνοϊού

17:54
22.05.2020

Η Χίος ανακοίνωσε την τοποθέτηση μηχανήματος και αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού.

 

Η αγορά από τον Δήμο Χίου και η παραχώρηση στο νοσοκομείο του νησιού, μηχανήματος και αντιδραστηρίων προκειμένου να πραγματοποιούνται στο νησί τα τεστ για τον εντοπισμό της νόσου Covid-19, ανακοινώθηκε σήμερα μετά από συνάντηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου Έλενας Κανταράκη, με τον δήμαρχο του νησιού, Σταμάτη Κάρμαντζη.

Μηχάνημα και αντιδραστήρια για τον κορωνοϊό κόστους 30.000 ευρώ

Ο εξοπλισμός του νοσοκομείου της Χίου με το μηχάνημα και τα απαραίτητα αντιδραστήρια, κόστους περί τα 30.000 ευρώ, θα γίνει τις επόμενες μέρες. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, αναφέρθηκε στην αξία του εξοπλισμού για την υγεία και το αίσθημα ασφαλείας της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας, ενώ προανήγγειλε «μέσα στο επόμενο διάστημα, σειράς πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στο νησί».

 

Μιλώντας για το ζήτημα της ιχνηλάτησης και των τεστ αφού ανοίξει η τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε την Πέμπτη πως θα έβλεπε θετικά μια ψηφιακή εφαρμογή που να ενημερώνει τους τουρίστες για το πλησιέστερο σημείο όπου μπορούν να εξεταστούν σε περίπτωση που αναπτύξουν συμπτώματα του κορωνοϊού.

Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ για τεστ κορωνοϊού

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα αποφασιστεί, για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα μεταβούν στα νησιά θα εξεταστούν πρώτα για COVID-19.

Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο

Στη συνέχεια η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική. Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιείται μεταφορά δειγμάτων από τεστ για COVID-19, όποτε χρειάζεται, από τα νησιά του Αιγαίου στην Αττική από τις ομάδες της Σύμπλευσης.

Η πρώτη δράση της ανωτέρω συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Μαΐου και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ θα επισκεφτούν τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και την Σίκινο. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τον καθημερινό αγώνα με καινοτόμες ιδέες και συνεργασίες προκειμένου όλοι μαζί να προασπίσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία.