ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Γκαλερί Citronne: Τα ανθρωποειδή του Θεοφυλακτόπουλου συνάντησαν τον τερατόμορφο Tetsuo [εικόνες]

12:17
25.01.2020

Ποιος είναι ο  Tetsuo που είδαμε στη γκαλερί Citronne;

O Tetsuo που σημαίνει Άνθρωπος-Σίδερο είναι λιβιδινικά και πολιτικά αταξινόμητος, απρόβλεπτος, στον αντίποδα του χολιγουντιανού Iron Man. Είναι μια σύνθεση σάρκας και νεκρής μηχανής, φτιαγμένος όχι από τον θρίαμβο του ανθρώπινου και του μηχανικού αλλά από τα υπολείμματά του. Ο Tetsuo είναι μια ασθματική και βίαιη ελεγεία στη μεταμόρφωση του σώματος, στη μηχανή και το cyborg ως δύναμη ανατροπής.

Η προβολή της ταινίας Tetsuo πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν.

Citronne
Μία λαμπερή βραδιά για την Αθήνα στη γκαλερί Citronne

Η σκέψη ξεκίνησε από την δηλωμένη αγάπη του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου για τον κινηματογράφο και, ειδικότερα τον κινηματογράφο της περιπέτειας, και προσπαθεί να αναδείξει όψεις του έργου του πέρα από τη συμβατική κριτική.
Πράγματι, το συναισθηματικά και σωματικά φευγαλέο ανθρωποειδές στο έργο του Θεοφυλακτόπουλου συναντά στον Tetsuo έναν αναπάντεχο διακειμενικό συνομιλητή.

citronne
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΛΗΣ

Η ταινία σε διάλογο με τα εργα της γκαλερί Citronne

Η εικαστική ένταση της ταινίας και η υπαρξιακή βία του ζωγραφικού υλικού, η φρενίτιδα του μοντάζ και η ανυπότακτη χειρονομία του ζωγράφου, οι κοινές τονικότητες του άσπρου και του μαύρου συγκροτούν το μορφικό υπέδαφος πάνω στο οποίο υφαίνεται η θεματική και ψυχική συγγένεια της ταινίας και των έργων της έκθεσης. Πάνω από όλα, η αντιπαραβολή του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και της ανεξάρτητης ιαπωνικής ταινίας δείχνει με αυτόν τον αντιστικτικό τρόπο πόσο το έργο του Θεοφυλακτόπουλου βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης συζήτησης για το ανθρωποειδές, το τερατώδες, το σωματικό, το μηχανικό και τα επισφαλή τους όρια.

citronne
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απόψε η αυλαία της έκθεσης στη γκαλερί Citronne

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, παρουσιάζει στην Γκαλερί Citronne - Αθήνα είκοσι ένα καινούργια έργα που ανανεώνουν ριζικά τη γλώσσα της ζωγραφικής του και προσφέρουν ένα μοναδικό παράδειγμα στοχαστικής ορμής, ρίσκου και πειραματισμού. Στον καινούργιο αυτόν κύκλο, ο Θεοφυλακτόπουλος αναμετριέται με απρόσμενα για τη γραφή του υλικά, όπως τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο, κατακτά την υφή και τις τονικότητές τους και τα εντάσσει με οργανικό τρόπο στο σώμα του έργου που έχει πλάσει με καλλιτεχνική συνέπεια και προσωπική αγωνία πάνω από πενήντα χρόνια τώρα. 

citronne
Η προβολή της ταινίας Tetsuo πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν

Τα είκοσι ένα καινούργια έργα του Μάκη Θεοφυλακτοπουλου εκτίθενται σε διάλογο με επιλεγμένα έργα από την καλλιτεχνική παραγωγή του ζωγράφου κατά την τελευταία δεκαετία. Αναδεικνύουν την ενότητα, τη συνάφεια αλλά και τις ρήξεις στο λεξιλόγιό τους και αποτυπώνουν την ωριμότητα και το πάθος ενός κορυφαίου καλλιτέχνη. 

Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με πλήθος καλλιτεχνών και κόσμου να δίνει το παρών στη γκαλερί Citronne.

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ

Στην εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης μίλησαν ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης.

citronne
Ευγενία Αποστόλου, Μαριλένα Καρρά και Τατιάνα Σπινάρη

Tetsuo: The Iron Man | Σενάριο, παραγωγή, μοντάζ και σκηνοθεσία: Shinya Tsukamoto | Φωτογραφία: Kei Fujiwara και Shinya Tsukamoto | Μουσική: Chu Ishikawa | Ημερομηνία πρώτης προβολής: 1 Ιουλίου 1989 | Χώρα: Ιαπωνία | Γλώσσα:  Ιαπωνικά με αγγλικούς υποτίτλους | Διάρκεια: 67'
 
Γκαλερί CITRONNE-Αθήνα Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος