ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Ευρωπαίος Επίτροπος : Η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου

11:18
17.02.2020

Αιχμές κατά της Ελλάδας για την κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξαπέλυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Η ΕΕ χορήγησε στην Ελλάδα τα περασμένα χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του εκεί συστήματος χορήγησης ασύλου και την φροντίδα των προσφύγων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke, τονίζοντας πάντως ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να αφήσουν μόνοι τους την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά».

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς είπε ότι θεωρεί πιθανή τη χορήγηση νέου πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. «Είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο χορήγησης περαιτέρω βοήθειας εκατομμυρίων στην Ελλάδα εφόσον το αποφασίσουν τα κράτη μέλη», επεσήμανε, για να προσθέσει «αλλά η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς έγκειται πρωτίστως στην ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης». Πρόκειται για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, διαχείρισης αιτημάτων ασύλου και μηχανισμών κατανομής προσφύγων. «Μόνον από το 2015 μέχρι το 2018, όταν έφθασαν εκατοντάδες χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου, η ΕΕ βοήθησε και με ανθρωπιστικές βοήθειες», είπε. Τώρα θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα εργαλεία.