Εργασιακό νομοσχέδιο: Την αντίθεσή τους εκφράζουν τρεις πανελλαδικοί σύνδεσμοι ένδυσης, υπόδησης -Πού διαφωνούν

13:25
17.05.2021

Την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, εκφράζουν οι τρεις πανελλαδικοί σύνδεσμοι της ένδυσης και της υπόδησης (ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ), με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, τα τέσσερα σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου στα οποία θα δημιουργηθούν προβλήματα, είναι τα εξής:

-Η άμεση εξομοίωση, χωρίς μεταβατική περίοδο, της αποζημίωσης απολύσεων μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων. Κατά τους τρεις συνδέσμους, το μέτρο αυτό θα εκτινάξει τις προβλέψεις και το κόστος των επιχειρήσεων, με άμεση επίπτωση στην καθαρή τους θέση και στην πιστοληπτική τους ικανότητα. Προτείνεται η συγκεκριμένη διάταξη να προβλέπει μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οι προβλεπόμενες παροχές οικογενειακού τύπου και κοινωνικού χαρακτήρα (επιδόματα και άδειες), οι οποίες επιβαρύνουν δυσανάλογα κλάδους με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών όπως η ένδυση. Προτείνεται να προβλεφθεί νομοθετικά ένας κρατικός πόρος, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από το σύνολο των απασχολούμενων, σε όλους τους κλάδους και θα προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των παροχών «οικογενειακού τύπου».

-Η υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα παρέχεται από το κράτος. Προτείνεται κάθε επιχείρηση να επιλέξει το σύστημα «ωρομέτρησης» που την εξυπηρετεί καλύτερα.

-Η ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας. Προτείνεται οι εργαζόμενοι να δικαιούνται τόσο τις ημέρες αδείας, όσο και επίδομα αδείας αναλογικά με την υπηρεσία τους, από την πρώτη ημέρα εργασίας τους στο νέο εργοδότη.

-Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Προτείνεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο με πιο σαφή τρόπο η προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Κωστής Χατζηδάκης,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ  15/05/2021  13:30

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: «Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους» -Οι 10 σημαντικές αλλαγές


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ  14/05/2021  11:51

Υπ. Εργασίας για εργασιακό νομοσχέδιο: Αναγκαίος ο διάλογος επί πραγματικών στοιχείων και όχι με fake news

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr