ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Βραζιλία: Η Γερουσία απέρριψε πρόταση του Μπολσονάρου για την οπλοφορία

05:35
13.06.2019

Το αμφιλεγόμενο διάταγμα που πήγε να περάσει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, για την οπλοφορία, απορρίφθηκε από την Γερουσία της χώρας.

Χθες, Τετάρτη, συνεδρίασε η επιτροπή της Γερουσίας, για το διάταγμα με το οποίο ο Μπολσονάρου ήθελε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για την οπλοφορία. Η απόφαση ήταν κατά του σκεπτικού του Προέδρου της χώρας, ωστόσο για να περάσει, θα χρειαστεί ψηφοφορία της ολομέλειας της Γερουσίας. Εκτός αυτού, ανεξαρτήτως του εάν οι γερουσιαστές θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν το μέτρο, πρέπει επίσης να υπάρξει ανάλογη διαδικασία στη βραζιλιάνικη Βουλή.

Ο Μπολσονάρου υπέγραψε το διάταγμα παρά το ότι στη Βραζιλία οι ανθρωποκτονίες καταγράφουν ιστορικό υψηλό και σε σχεδόν τις μισές χρησιμοποιούνται πυροβόλα όπλα. Από τα τέλη του 2018 είχε προαναγγείλει ότι θέλει να δώσει το ελεύθερο στον κόσμο να οπλοφορεί, αν έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Ακόμη το πάνω χέρι ο Μπολσονάρου

Για να ακυρωθεί το διάταγμα, πρέπει να απορριφθεί και από τα δύο σώματα της βραζιλιάνικης εθνικής αντιπροσωπείας. Αν κάποιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου το εγκρίνει, θα τεθεί σε ισχύ. Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, που ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία την 1η Ιανουαρίου, είχε δεσμευθεί ότι θα χαλάρωνε τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία προεκλογικά.

Τον Μάιο, ο άλλοτε αξιωματικός των
αλεξιπτωτιστών υπέγραψε διάταγμα με
το οποίο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις
εισαγωγές όπλων και ταυτόχρονα αυξάνονται
οι ποσότητες των πυρομαχικών που μπορεί
να αγοράζει κάθε πολίτης. Πολύ γρήγορα
ομοσπονδιακοί εισαγγελείς προσέφυγαν
στα δικαστήρια εναντίον της συγκεκριμένης
απόφασης της προεδρίας, τονίζοντας ότι
το διάταγμα «θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια
ασφάλεια» στη Βραζιλία.