ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Ο Τραμπ κουνά το δάκτυλο στην Κίνα: Να χειριστεί «με ανθρωπιά» την κρίση στο Χονγκ Κονγκ αν θέλει εμπορική συμφωνία

08:13
15.08.2019

Οξύνοντας τη ρητορική του έναντι του Πεκίνου ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Κίνα να χειριστεί «με ανθρωπιά» την κρίση στο Χονγκ Κονγκ, προτού οι ΗΠΑ σκεφτούν να προχωρήσουν μαζί της σε εμπορική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είναι σε θέση να «επιλύσει γρήγορα και με ανθρωπιά» την κρίση που συνταράσσει τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες το Χονγκ Κονγκ, προτείνοντας να γίνει «προσωπική συνάντηση» των δυο τους. «Γνωρίζω πολύ καλά τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Είναι σπουδαίος ηγέτης που χαίρει σεβασμού από μεγάλο μέρος του λαού του. Είναι επίσης ένας καλός άνθρωπος σε μια “σκληρή δουλειά”. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο πρόεδρος Σι θέλει να επιλυθεί γρήγορα και με ανθρωπιά το πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να το κάνει», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Προσωπική συνάντηση;» πρόσθεσε, κατά τα φαινόμενα απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη.Ο Τραμπ συνδέει τη στάση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ με την εμπορική διένεξη

Οι επικρίσεις στον Τραμπ πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ευμένεια που δείχνει έναντι του Πεκίνου εν μέσω των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ, που μαίνονται την ώρα που η κυβέρνησή του διεξάγει σημαντικές — και κοπιώδεις — διαπραγματεύσεις με την κινεζική για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μεταδίδει το ΑΠΕ. Νωρίτερα χθες Τετάρτη εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί πολύ» για τις κινήσεις «κινέζων παραστρατιωτικών» στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία βιώνει τη σοβαρότερη κρίση της αφότου ξανάγινε μέρος της Κίνας υπό όρους το 1997. «Φυσικά η Κίνα θέλει να κλείσουμε συμφωνία. Ας λύσουν πρώτα με ανθρωπιά το [πρόβλημα στο] Χονγκ Κονγκ!», ανέφερε ο Τραμπ.

Στελέχη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων απαίτησαν νωρίτερα χθες από τον Αμερικανό πρόεδρο να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενα τις αυξανόμενες ανησυχίες πως θα υπάρξει δυναμική επέμβαση του Πεκίνου στην πόλη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τραμπ αναφέρθηκε σε «ταραχές» στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα πρόβλημα που επαφίεται στην Κίνα να επιλύσει.