ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Οτσαλάν καλεί τους Κούρδους σε ουδετερότητα στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης

00:58
21.06.2019

Ο φυλακισμένος, ιστορικός ηγέτης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους υποστηρικτές του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος να κρατήσουν ουδέτερη πολιτική στάση στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται πως οι επαναληπτικές εκλογές μεταξύ Εκρέμογλου και Γλιντιρίμ θα διεξαχθούν την Κυριακή. Σε αυτές, ο Οτσαλάν προκρίνει για τους υποστηρικτές του την αποχή από την ψηφοφορία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο. Αυτή την Κυριακή 23 Ιουνίου θα τεθεί αντιμέτωπος εκ νέου με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Στήριξη σε Ιμάμογλου από τον Ντεμιρτάς

Ο πρώην
αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος της
Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν
Ντεμιρτάς, που βρίσκεται φυλακισμένος
με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, εξέφρασε
αυτή την εβδομάδα τη στήριξή του στον
Ιμάμογλου.

«Η προσέγγιση της δημοκρατικής συμμαχίας του HDP δεν θα πρέπει να είναι μέρος των σημερινών εκλογικών συζητήσεων. Η σημασία της δημοκρατικής συμμαχίας είναι ότι (...) επιμένει στην ουδέτερη στάση της», τόνισε ο Οτσαλάν, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Αλί Κεμάν Οζκάν, που τον επισκέφτηκε σήμερα.

Υπό την αποκαλούμενη «δημοκρατική συμμαχία», το HDP ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υποψηφίους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές σε πόλεις στην δυτική Τουρκία, όπως στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, όπου το φιλοκουρδικό κόμμα δεν είχε κατεβάσει δικούς του υποψηφίους.