ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Νέος κόλαφος σε Ερντογάν: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

20:48
12.12.2019

Παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις της Τουρκίας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσε ένα ακόμη «χαστούκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο είχε καταθέσει ο γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κίνηση αυτή είχε εξοργίσει την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ για την απόφαση. Μάλιστα, εξαιτίας της ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ερντογάν δήλωνε ότι ίσως να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως έγινε κανονικά τελικά, τον Νοέμβριο.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Κρέμερ είχε εμποδίσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή, αφού ήταν στον απόηχο των συνομιλιών Τραμπ- Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.