ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μόσχα: Ο Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει τη συμφωνία

20:26
14.01.2020

Ο Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. «Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Εξαλλος ο Ερντογάν με τον Χαφτάρ

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πυρ και μανία με την κατάρρευση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία και τη Ρωσία ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη μετά την αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ εκστομίζοντας απειλές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον «πραξικοπηματία Χαφτάρ» ότι «το έσκασε» από τη Μόσχα και τις διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Μάλιστα διεμήνυσε ότι η Τουρκία «θα του δώσει το μάθημά του» αν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός που τελεί υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαφτάρ δεν σταματήσει την επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης.