ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Μάλτα: Οχι πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου

20:46
03.12.2019

Η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα προειδοποίησε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μάλτας ότι η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πρέπει να γίνει χωρίς πολιτική παρέμβαση.

Η Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μάλτα και επέμεινε η έρευνα να ολοκληρωθεί, χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ- ο οποίος ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο- κατηγορείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου ότι παρενέβη στην έρευνα, προκειμένου να προστατεύσει τον διευθυντή του γραφείου του, σε βάρος του οποίου έχει γίνει καταγγελία για την υπόθεση.

Η Γκαλιζία, που έκανε έρευνα για τη διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της. Στο μεταξύ, στη χώρα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξαιτίας των ερωτημάτων που υπάρχουν για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για τις σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς στο πιο υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.