ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖ

Η ΕΕ συμφώνησε στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας -Η Κύπρος πέτυχε βελτιωμένο κείμενο

19:15
12.07.2019

Σε συμφωνία κατέληξαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες, η Κύπρος είχε «μπλοκάρει» το αρχικό σχέδιο στο συμβούλιο των αντιπροσώπων εκτιμώντας ότι είναι αόριστο και χλιαρό.

Τελικά, μετά την εμμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και την προεδρία του Συμβουλίου, επετεύχθη συμφωνία όλων των κρατών-μελών σε βελτιωμένο κείμενο.

Στο νέο κείμενο υπάρχει μια μικρή -αλλά σημαντική στη διπλωματική γλώσσα -προσθήκη για τα στοχευμένα μέτρα. Στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρονταν πως «το Συμβούλιο καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», με την νέα τροποποίηση η διατύπωση είναι η «διερεύνηση επιλογών».

Επιπλέον, τα 28 κράτη - μέλη έγιναν πιο συγκεκριμένα στις αποφάσεις για τα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτό που μένει τώρα, είναι το ανακοινωθέν της ΕΕ, να επικυρωθεί τη Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.