ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ

Σε μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εκτέθηκε ο Εμιλιάνο Σάλα -Εχασε τις αισθήσεις του πριν τη συντριβή

20:29
14.08.2019

Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλα και ο πιλότος του αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα πριν το αεροσκάφος συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις γαλλικές ακτές και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με
τις τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό
του Σάλα, τα επίπεδα άνθρακα στο αίμα
του ποδοσφαιριστή ήταν τόσο υψηλά που
θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και
λιποθυμικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Τα στοιχεία της έρευνα για τις συνθήκες
γύρω από το δυστύχημα του ποδοσφαιριστή
εγείρουν περισσότερα ερωτηματικά για
την οικογένεια του Αργεντίνου επιθετικού
που κατευθυνόταν στην Κάρντιφ, μετά την
υπογραφή συμβολαίου με την αγγλική
ομάδα.

Οι μηχανές αεροσκαφών όπως αυτό που μετέφερε τον Εμιαλιάνο Σάλα παράγουν υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, τα οποία ωστόσο απομακρύνονται από την καμπίνα του αεροπλάνου. Κακή συντήρηση στο σύστημα εξαερισμού θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή του μονοξειδίου εντός της καμπίνας.

Εικόνα από τα συντρίμμια του αεροπλάνου στον βυθό της θάλασσας
Εικόνα από τα συντρίμμια του αεροπλάνου στον βυθό της θάλασσας / Φωτογραφία: AP Photos

Το τμήμα διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων που πραγματοποιεί την έρευνα γύρω από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον Εμιλιάνο Σάλα και τον πιλότο του αεροπλάνου σημειώνει πως υπάρχουν όργανα που εντοπίζουν την συγκέντρωση μονοξειδίου στην καμπίνα, «ειδοποιώντας για πιθανή απειλή», χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η τοποθέτησή τους στο αεροπλάνο.

Η Κάρντιφ Σίτι ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το δυστύχημα με τον Εμιλιάνο Σάλα

«Πιστεύουμε πως εκείνοι που οργάνωσαν την πτήση πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους για την τραγωδία» ανέφερε σε δήλωσή της η ομάδα της Κάρντιφ Σίτι μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνα. Το τμήμα διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνες και το τελικό του πόρισμα δεν αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του 2020.

Τα συντρίμμια του μονοκινητήριου Piper Malibu στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος, 59 ετών, και ο πρώην επιθετικός της Νάντης Εμιλιάνο Σάλα
Τα συντρίμμια του μονοκινητήριου Piper Malibu στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος, 59 ετών, και ο πρώην επιθετικός της Νάντης Εμιλιάνο Σάλα / Φωτογραφία: AP Photos

Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση

Ο 28χρονος Σάλα, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή για την Κάρντιφ, και ο πιλότος του αεροσκάφους, ο Ντέιβιντ Ίμποτσον, αγνοούνται από την περασμένη εβδομάδα. Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου, μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του, κοντά στο Σιρτενβίλ της βόρειας Γαλλίας.

Λίγο αργότερα, στην ίδια περιοχή, βρέθηκε και ένα δεύτερο μαξιλαράκι καθίσματος. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 22 Ιανουαρίου, ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βορείως του νησιού Γκέρνζι, στη Μάγχη.

Τα συντρίμμια του μονοκινητήριου Piper Malibu στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος, 59 ετών, και ο πρώην επιθετικός της Νάντης, 28 ετών, που ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη νέα του ομάδα, την Κάρντιφ Σίτι, έπειτα από συμβόλαιο 15 εκατ. βρετανικών λιρών.