ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Στην Γενεύη ο Γεραπετρίτης -Ο πρόεδρος της FIFA έρχεται Ελλάδα

08:45
03.02.2020

Οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαίες μα και εξίσου σημαντικές για το μέλλον του στην χώρα μας.

Μετά τις
τελευταίες ανακοινώσεις του Κυριάκου
Μητσοτάκη από τη Βουλή, όλοι περιμένουν
την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου
για το ποδόσφαιρο. Η μπάλα πια έχει
περάσει στα… πόδια του Γιώργου
Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Επικρατείας
να συντονίζει όλες τις ενέργειες, με
τον νυν υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να
απουσιάζει από τις κρίσιμες συναντήσεις
και αποφάσεις αφού του «χρεώνεται»
αστοχία χειρισμών που είχαν ως αποτέλεσμα
το τεταμένο κλίμα.

Ο Νικολαΐδης
και τα άλλα ονόματα

Ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Γενεύη για συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA και της FIFA. Εκεί θα τους αναλύσει τα δεδομένα και το κυβερνητικό σχέδιο για ένα ποδοσφαιρικό μνημόνιο που θα (πρέπει να) έχει την «ομπρέλα» από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες. Μάλιστα, ήδη συγκροτείται η Επιτροπή που θα ταξιδέψει στην Ελβετία. Δύο συναντήσεις έχουν γίνει με τον Ντέμη Νικολαΐδη για να έχει κομβικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία μεσούσης της περασμένης εβδομάδας και μία το περασμένο Σάββατο στο Μαξίμου. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο των συζητήσεων και πολύ περισσότερο το αν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας, διότι φαίνεται ότι στο Μαξίμου υπάρχουν και άλλα υποψήφια ονόματα.

Ηδη έχουν ακουστεί αυτά των Γιώργου Καραγκούνη, Κώστα Κατσουράνη και Αγγελου Χαριστέα, δίχως να έχει επιβεβαιωθεί κάποιο εξ’ αυτών. Και το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας είχε αρκετές επαφές για την σύνθεση της Επιτροπής που θα κάνει τις πρώτες διαβουλεύσεις επί ελβετικού εδάφους.

Μνημόνιο με
σφραγίδα UEFA-FIFA

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην έδρα της UEFA με στόχο την σύνταξη ενός μνημονίου συνεργασίας με την UEFA και την FIFA. Ένα μνημόνιο με όλα αυτά που θέλει να ισχύουν η κυβέρνηση και δίχως να έχει η ίδια άμεση εμπλοκή με το κομμάτι του ποδοσφαίρου, θέλοντας να απομακρύνει κάθε «σκιά» και υποψία σχέσεων της με τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Και σεβόμενη πάντα το αυτοδιοίκητο που ισχύει. Μια απόφαση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ένταση του τελευταίου διαστήματος και την τοξικότητα που έφτασε σε επικίνδυνα σημεία.

Ο πρωθυπουργός πάντως, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, την επόμενη εβδομάδα θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Τζιάνι Ινφαντίνο. Το Νο1 διοικητικό στέλεχος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ώστε να μπει και επίσημα… σφραγίδα στις αλλαγές και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ερωτηματικό
η στάση UEFA-FIFA

Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από πλευράς UEFA-FIFA αν δέχεται αλλαγές στον υφιστάμενο κανονισμό της ΕΠΟ και δη μεσούσης της σεζόν, ώστε να ενσωματωθεί η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση και σώζει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από τον υποβιβασμό για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Διότι αν δεν το δεχθεί, τότε ο Αθλητικός Δικαστής θα δικάσει την υπόθεση με τον κανονισμό της ΕΠΟ που αναφέρει υποβιβασμό σε περίπτωση που πρέπει να τιμωρηθούν οι δύο σύλλογοι. Kάτι που έχει εισηγηθεί η ΕΕΑ.

Οπως και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης αν πρόθεση είναι να μπει Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στο ποδόσφαιρο και να μην γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ το καλοκαίρι, όπως ορίζει το καταστατικό και προσφάτως ανακοινώθηκε. Διότι σε ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται ένα νέο πεδίο αντιδράσεων από τις ομάδες που είχαν «προετοιμαστεί» εδώ και καιρό για αυτές τις εκλογές στην Ομοσπονδία μέσω των Ενώσεων σε όλη την χώρα.

Η θέση του υφυπουργείου Αθλητισμού

Την ίδια ώρα
ο Λευτέρης Αυγενάκης επιχειρεί να
προασπίσει όλες τις ενέργειες του. Και
ειδικότερα αυτές που αφορούν την σύνθεση
της ΕΕΑ που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό
του ΠΑΟΚ και τα Ξάνθης. Αναλυτικά από
το υφυπουργείο Αθλητισμού αναφέρεται
ότι: «Στις 05/08/2019, με ΥΑ τοποθετήθηκε
Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία ήταν
ακέφαλη, αφού είχε παραιτηθεί ο
προηγούμενος Πρόεδρος. Τοποθετήθηκε ο
κος Τζουλάκης, πρώην δικαστής, άμισθος,
σύμφωνα με το άρθρ. 77 του ν. 2725/99. Στις
15/11/2019 το τακτικό μέλος κ. Γ. Τριανταφυλλάκης
και το αναπληρωματικό μέλος κ. Δ.
Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις
παραιτήσεις τους, λόγω «εξαιρετικού
φόρτου εργασίας». Στις 17/12/2019 αντικαταστάθηκαν
αντιστοίχως από το τακτικό μέλος Καθ.
Παν. Πειραιά κο Ν. Φαραντούρη και το
αν/κό μέλος, Καθ. του Παν. Πειραιά Κα Α.
Σινανιώτη με την ΥΑ, σύμφωνα με τη διάταξη
του άρθρου 77 παρ. 4 του ν. 2725/99. Τα υπόλοιπα
5 (από τα 7) τακτικά μέλη της επιτροπής
είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη
Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ)».